Воїн 34-го батальйону з Кіровоградщини став героєм благодійного календаря “Ветерани. Життя триває…”

фото для проекту VIVA Переможці

Волонтери фонду “Повернись живим” випустили третій благодійний календар. Цього року його присвятили ветеранам АТО.

Календар називається “Ветерани. Життя триває …”, і розповідає історії бійців 95-ї, 93-ї, 80-ї, 53-ї, 30-ї, 25-ї та101-ї бригад, а також батальйону НГУ ім. генерала Кульчицького, 34-го батальйону “Батьківщина” та підрозділів “Правого сектора” цивільного життя після служби. “Портрет кожного з героїв календаря – це не просто історія людини, яка пережила війну. Це історії перемог. Перемог у боях, перемог над обставинами та перемог над собою”, – повідомили волонтери в співтоваристві.

Серед героїв видання – військовий із Кіровоградщини (м. Благовіщенськ) Олександр Чалапчій, якому віддали найщедріший місяць року — серпень.

15400312_741528912671215_4475941198216803540_n

Втративши обидві ноги Олександр не втратив бажання жити. Своїм прикладом батько двох дітей демонструє силу духу і вміння не здаватися. Олександр Чалапчій нагороджений орденом “Народний Герой України”.

Олександр Чалапчій був поранений під час артобстрілу 28 вересня 2014 року під шахтою Южна (селище Ленінське, Донецька область).

«Коли пролунав вибух, – згадує Олександр, – така пилюка піднялася, камінчики від асфальту полетіли в обличчя. Я лежав на землі і спершу не зрозумів, що зі мною трапилося, спробував спертися на автомат, щоб встати на коліна – тоді вони ще в мене були. Але впав. Все зрозумів, коли побачив свою ногу, що лежала поруч. Друга ще держалася так-сяк у штанині…»

Незважаючи на те, що Олександр втратив обидві кінцівки, він вважає себе щасливцем.

«Це була 120-кілограмова протитанкова міна, тому вважайте я в сорочці народився, що тільки дві ноги відірвало. У декого з хлопців двох рук немає, вони дивляться на мене і заздрять, що у мене немає саме ніг, бо без рук набагато гірше. Тут нема чого злитися і Бога гнівити – така доля…»

За отриману компенсацію в 304 тисячі гривень Олександр закупив обладнання і відкрив невеличке підприємство з виготовлення паливних брикетів.

«Я це все почав робити, – каже Олександр, – бо коли посидів цілий місяць вдома, зрозумів, що мені «дах» зносить і «башту» рве. Всі ці згадки про вибухи, смерть… Кожного дня дзвонив в АТО. А все це дуже пригнічує людину, затягує в страшну депресію. Я зрозумів, що терміново треба чимось зайнятись. Майстром в об’єднанні я вже не міг працювати, і от ми вирішили вдома, що будемо виготовляти паливні брикети. Ну, зараз потрошки розкрутили цю справу, принаймні на нуль виходимо».

На кошти від продажу календаря з героями хочуть придбати безпілотний апарат з можливістю тепловізійного спостереження для 40-ї окремої артилерійської бригади.

Замовити календар можна за адресою calendar2017@savelife.in.ua, а детальніше ознайомитись з історією кожного з його героїв можна на сторінці “Повернись живим”.

за матеріалами сайту Кіровоградської облради
Поширити:

Залишити коментар:

коментар