Редакції 11 газет з Кіровоградщини увійшли до переліку комунальних ЗМІ, які роздержавляться першочергово

ілюстрація - volyninfo.com

В ході засідання Уряду 23 листопада було прийнято постанову «Про затвердження Переліку друкованих засобів масової інформації та редакцій, реформування яких здійснюється на першому етапі», а отже визначено перелік видань, що будуть реформуватися першочергово, повідомляється на сайті Національної спілки журналістів України.

До нього увійшло 244 редакції з усіх областей України. Найактивніше підтримують реформування редакції Житомирської області – 17, Вінницької – 16, Запорізької – 15, Рівненської – 14.
У списку ЗМІ, які першочергово роздержавлять, є 11 редакцій з Кіровоградщини:
  • Бобринецьке редакційно-видавниче об’єднання “Новий день”, газета “Честь хлібороба”
  • Редакційно-видавниче об’єднання “Новоукраїнські новини”
  • РКП “Редакційно-видавниче об”єднання “Вісник Голованівщини”
  • КП “Редакція міської газети “Світловодськ вечірній”
  • Інформаційно-видавниче об’єднання  “Сільске життя”
  • КП “Редакція Петрівської районної газети та радіомовлення “Трудова слава”
  • КП “Редакція Олександрійської міської газети “Вільне слово”
  • Редакційно-виробниче об’єднання “Олександрівщина”, та газета “Вперед”
  • Редакція Кіровоградської обласної газети “Народне слово”
  • КП “Редакційне видавниче об’єднання  Ульянівського району “Слово і час”
  • Редакція Новомиргородської районної газети “Новомиргородщина”
Менш активні в Закарпатті, де до першого етапу долучилась тільки одна редакція, в Донецькій – 2, в Київській та Чернівецькій областях по 5 видань. Попередньо у цьому списку були газети, які подали необхідні документи для участі в першому етапі, але щодо яких місцеві органи влади не прийняли відповідні рішення.
Офіційний текст урядової постанови та перелік газет буде опубліковано на сайті НСЖУ згодом.
– Згідно з Законом органи влади і місцевого самоврядування виходять зі складу засновників чи співзасновників друкованих ЗМІ. Відтак чиновники будуть позбавлені можливості впливати на редакційну політику, користуватись, так званим телефонним правом. Це ще один крок до незалежності ЗМІ і зміцнення свободи слова в країні, – зазначає голова Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення Олег Наливайко. – Більшість редакцій позитивно сприймають ідею самоврядування і відповідальності за свої газети, вони зважують свої сили й економічно готові до майбутнього самостійного життя. Успішність першого етапу є справою честі органів влади, редакцій, громадськості.
– Нарешті українська влада, Кабмін, дають чіткий сигнал того, що реформа з роздержавлення комунальних ЗМІ є незворотною. І сотні наших колег вже працюватимуть у новому статусі – можливо, з певними випробуваннями, однак повністю незалежними від влади та зорієнтованими  в першу чергу на потреби аудиторії, – прокоментував перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.
Наразі НСЖУ проводить консультації з Держкомтелерадіо та погоджує проведення великої конференції для видань – учасників пілотного етапу реформування.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар