Археологічний музей КДПУ відзначає свій перший ювілей

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

У 2016 році святкує своє п’ятиріччя Археологічний музей імені Нінель Бокій Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Пише сайт КДПУ.

img-02Нінель Михайлівна Бокій (1937 – 2008) без перебільшення присвятила велику частину свого життя служінню науці та людям. Відкритий у 2011 році музей став відображенням роботи археологічної експедиції факультету історії та права під її керівництвом впродовж більш ніж 40 років. На сьогодні він залишається єдиним археологічним музеєм області. Колекція музею вміщує в собі експонати різних історичних епох від найдавніших часів до доби пізнього середньовіччя. Фонди музею постійно поповнюються матеріалами археологічної експедиції університету.

За період свого існування музей став одним із осередків наукового життя університету. На базі нього діє археологічна лабораторія та гурток для студентів. За 5 років в музеї проведено понад 200 екскурсій, з яких 100 для школярів, учнів, представників громадських та наукових установ. Також за короткий період роботи музей відвідали понад 20 міжнародних делегацій, зокрема представники Великої Британії, Німеччини, Австрії, Італії, США, Канади, Польщі, Чехії, Македонії, Болгарії та Росії. Музей двічі відвідували Надзвичайні та Повноважні посли Австрійської республіки в Україні – Вольф Дітріх Хайм (2012 р.) та Гермінне Поппелер (2016 р.).

Співробітники музею неодноразово ставали ініціаторами та співорганізаторами міжнародних наукових заходів. Так у 2012 році на базі університету пройшла міжнародна наукова конференція «Синьоводська битва 1362 року в контексті середньовічної історії Східної Європи». Нагадаємо, що археологічна експедиція факультету історії та права вже 20 років займається дослідженням золотоординської пам’ятки біля с. Торговиці, що пов’язана з подіями на Синіх Водах. У 2013 році співробітники музею та факультет стали співорганізаторами міжнародної наукової конференції «Актуальні проблеми археології та історії раннього залізного віку», присвяченої 250-літтю розкопок Мельгуновського кургану. А навесні 2015 року музей та факультет взяли участь у підготовці та роботі міжнародної наукової конференції «На Східній межі Старої Європі», присвяченої дослідженню трипільського поселення біля с. Небелівка. Музей також співпрацює з Інститутом археології НАН України, Кіровоградським обласним краєзнавчим музеєм, Департаментом культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської обласної державної адміністрації та Кіровоградським обласним центром туризму, краєзнавства, екскурсій та учнівської молоді.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар