Письменниця з Кіровоградщини в ефірі “5 каналу” прокоментувала скандальне опитування одеських школярів

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Лариса Ніцой / Джерело: Книгобачення

Опитування проводилося в рамках My Media, його мета – розвиток незалежних ЗМІ та підвищення професійного рівня журналістів, в даному випадку – майбутніх журналістів. Опитування було складено для 7-11 класів. Саме цю анкету обговорювали в ефірі “5 каналу” аналітик центру CEDOS Єгор Стадний та письменниця, педагог, громадський активіст Лариса Ніцой (письменниця родом із Кіровоградщини – ред.).

Пише “5 канал”.

Стадний сказав:

“Абсолютно неграмотно сформульовані варіанти відповіді та самі питання. Вони вказують на неспроможність експертизи, яку проходять такі опитування, бо мова йде про опитування неповнолітніх, має пройти експертизу. В даному випадку це опитування пройшло опитування однієї з інституції Академії педагогічних наук”.

Своєю чергою педагог Лариса Ніцой наголосила:

“У мене питання до того, як сформульовані запитання у даній анкеті. Це не питання. Це стверджувальні судження. Я вважаю, що це взагалі неприйнятне запитання для наших дітей”.

Натомість соціолог, Директор фонду демократичні ініціативи Ірина Бекешкіна раніше у коментарі заявила, що питання треба ставити різні, в тому числі й провокативні, а така реакція на анкету нагадала їй часи Радянського Союзу.

Відомо, що в анкеті, зокрема, були запитання російською мовою: “Україна і Росія – одна держава. Так чи ні?”, “Українська і російська культури абсолютно однакові. Так чи ні?”, “Україна й Росія мають бути однією державою. Так чи ні?”, “Україна залишається повністю незалежною позаблоковою державою чи Україна є частиною великого союзу, який включає Росію” тощо.

У МОН вже сказали, що відкликали це дослідження, тому що хочуть більш ретельно його вивчити, але зауважили, що там були і інші питання українською мовою, зокрема: “Я б хотіла, щоб Україна ввійшла в ЄС”, “Демократія неможлива без хорошої вільної журналістики”, тобто було кілька блоків запитань.

Детальніше дивіться у програмі:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар