Компанія з Кіровоградщини отримала грант на 7 млн євро

Європейська програма Horizon надасть грант у розмірі 7,3 млн. євро на чотири роки українські компанії «Велта», потужності якої розташовані на Кіровоградщині.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Грант підприємство виграло у рамках конкурсу Resilient Value Chains 2024 проекту REPTiS (Відповідальний видобуток і переробка титану та інших первинних сировинних матеріалів для забезпечення промислових ланцюгів вартості та стратегічних секторів ЄС).

Метою програми є продемонструвати вдосконаленні рішення видобутку та переробки критичної сировини титану на всіх етапах ланцюжка створення вартості – починаючи з видобутку ільменітової руди до виробництва кінцевих продуктів шляхом 3D друку та лиття під тиском.

«Україна безумовно розглядається як стратегічний партнер для Європи у розрізі критичних матеріалів і проект REPTiS дасть можливість поглибити це співробітництво у сфері титану. Наша компанія, як українська сторона проекту, абсолютно розділяє екологічні виклики у процесі виготовлення титанових виробів і ми будемо раді поділитися власним досвідом з колегами» – прокоментував Андрій Бродський, генеральний директор компанії «Велта».

У консорціумі беруть участь 11 провідних європейських компаній та наукових інститутів, що спеціалізуються на титановій сировині, порошкових матеріалах та їх застосуванні у різних галузях промисловості.

Дослідження охоплюватимуть:

  • На базі видобувних потужностей компанії «Велта» у Кіровоградській області будуть тестуватися нові підходи для зниження енергоспоживання та зменшення впливу на навколишнє середовище при виробництві титанової сировини.
  • На базі науково-дослідницького центру «Велта РД Титан» будуть продемонстровані вдосконалені технології виробництва титанових порошків Velta Ti Process, включаючи розширення вторинної переробки відходів та сфероїдизацію порошків.

З українського титанового порошку буде виготовлено ряд кінцевих виробів провідними європейськими компаніями: деталі літаків, медичні імпланти, корпуси годинників для подальших випробувань.

Нагадаємо, «Велта» планує збудувати завод у США.

Читайте також: Підприємство з Кіровоградщини отримало перший патент у США

Поширити:

Залишити коментар:

коментар