Тепловий насос і сонячна електростанція: приклад зеленого відновлення країни

В амбулаторії села Горенка, що на Київщині, запрацювали тепловий насос ґрунт-вода та сонячна електростанція. Це перший медзаклад області, де встановлена така енергоефективна система, і він має стати прикладом зеленого відновлення країни.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Реконструкція системи опалення за принципами зеленого відновлення дасть можливість підвищити енергоефективність амбулаторії, зменшити викиди СО2 та негативний вплив на довкілля, а також знизити витрати на опалення на 80% (майже чверть мільйона на рік). А завдяки сонячній станції лікарня стане виробником електроенергії та зможе покривати до 60% своїх потреб.

На початку повномасштабної війни у двір амбулаторії в Горенці влучив снаряд. Вибуховою хвилею вибило вікна та пошкодило фасад і дах. Через відсутність електроенергії в холодні дні наприкінці лютого 2022 року було пошкоджено систему опалення, що дуже ускладнило роботу.

ambulatoriia1

Щоб амбулаторія могла працювати на повну і більш автономно навіть під час відключень електроенергії і без генератора, в листопаді розпочалася реконструкція системи опалення та електропостачання. З січня 2023 року там працює тепловий насос потужністю 20 кВт, сонячна електростанція потужністю 12 кВт та акумулятор на 8 кВт*год.

Нині теплові насоси є одним з найсучасніших та найекологічніших способів обігріву приміщень. А дах лікарні ідеально підходив для встановлення сонячних панелей, які будуть живити критичні елементи амбулаторії протягом дня та заряджати акумулятор на випадок аварійних чи планових відключень електроенергії. Згодом електростанцію можна буде розширити, щоб забезпечити повну енергетичну незалежність лікарні.

ambulatoriia2

«Технології відновлюваної енергетики в комплексі із заходами з енергоефективності, подібні до застосованих в Горенці, мають бути не одиничними проєктами, а основою відбудови і українських будівель, і нашої енергосистеми. Адже мале децентралізоване виробництво енергії з відновлюваних джерел дозволяє виробникам заощаджувати кошти і мати більш стабільне постачання енергії, а державі – розвинути надійнішу енергосистему із меншою шкодою для довкілля. Тим паче, наше дослідження показало, що люди вже готові до таких змін – 84% людей висловили позитивне ставлення до малої генерації з відновлюваних джерел», – вважає Костянтин Криницький, керівник відділу енергетики ГО Екодія — однієї зі співорганізаторок проєкту.

Вартість реконструкції системи опалення та встановлення сонячних панелей в Горенці склала близько 56 000 євро. Ці витрати повністю окупляться через 6-7 років завдяки економії на енергоресурсах та виробництву електроенергії самою амбулаторією.

ambulatoriia2-1

Реконструкцію в Горенці ініціював Greenpeace Центральної та Східної Європи в рамках проекту «Партнерство громад заради зеленого відновлення України» та реалізував у співпраці з ГО «Екодія», ГО «Екоклуб Рівне», БФ «Перемога України» за сприяння Гостомельської селищної військової адміністрації та Гостомельського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Нагадаємо, громади і ГО Кіровоградщини можуть взяти участь в екологічному конкурсі від ЄС.

Читайте також: Замінити старі лампочки на LED можна буде на Укрпошті

Поширити:

Залишити коментар:

коментар