Мільйонні втрати в КП «УНІВЕРСАЛ 2005» виявили державні аудитори

Аудитори провели ревізію кропивницького комунального підприємсва «УНІВЕРСАЛ 2005» і виявили низку порушень законодавства та нормативно-правових актів на 13,7 млн грн, зокрема порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на майже 6,9 млн грн, і встановлено низку факторів та недоліків, які негативно вплинули на ефективність фінансово-господарської діяльності Підприємства на майже 2,9 млн грн.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області.

Фінансовий аудит стосувався періоду з 01.01.2019 по 31.12.2021. Також провели ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності Підприємства за період з 01.01.2019 по 30.06.2022.

Основним видом діяльності Підприємства є утримання вулично-дорожньої мережі міста та вивезення побутового сміття. За зазначені послуги Підприємство отримує кошти з міського бюджету. Під час ревізії встановлено, що внаслідок завищення обсягів та вартості наданих послуг за 2020–2021 роки Підприємство зайво одержало бюджетних коштів на суму понад 5,9 млн грн.

Крім того, одним із видів діяльності Підприємства є надання автотранспортних послуг юридичним та фізичним особам. Аудитори встановили, що у 2019 році КП «УНІВЕРСАЛ 2005» надавало автотранспортні послуги з вивезення твердих побутових відходів за калькуляцією 2018 року. Як наслідок, Підприємством протягом 2019 року недоотримано доходів від надання таких послуг на 663,3 тис. грн.

На території Підприємства планувалося будівництво притулку для безпритульних тварин. Притулку не було збудовано, проте в грудні 2020 року Підприємством за рахунок бюджетних коштів придбано вольєри та огорожу для собак вартістю 243,2 тис. грн, які вже у січні 2021 року без відповідних дозволів органу управління Підприємства – Кропивницької міської ради передали на відповідальне зберігання іншій юридичній особі з правом користування.

Серед інших порушень фінансово-господарської діяльності – не оприбуткована в обліку Підприємства земельна ділянка площею 4,02 га вартістю 3,9 млн грн, яку Підприємство отримало у 2019 році для будівництва притулку для безпритульних тварин.

Аудитори також виявили низку факторів та недоліків, які негативно вплинули на ефективність фінансово-господарської діяльності Підприємств,а на майже 2,9 млн грн.

Підприємство укладало договори з громадськими організаціями «Щасливий пес» та «БІМ», які протягом 2019–2020 років надавали ветеринарні та зоологічні послуги. Водночас встановлено, що на КП «УНІВЕРСАЛ 2005» бракує контролю за виконанням робіт із вилову безпритульних тварин та є недоліки в організації ведення документації, що призвело до непродуктивних витрат на понад 1,2 млн грн.

Неефективне рішення Кропивницької міської ради щодо безоплатної передачі дорожнього обладнання вартістю 787,9 тис. грн позбавило КП «УНІВЕРСАЛ 2005» можливості самостійно виконувати роботи з нанесення дорожньої розмітки та, відповідно, можливості отримання додаткового доходу від надання таких послуг.

Аудиторським дослідженням установлено, що Підприємство здійснило непродуктивних витрат на суму 432,5 тис. грн у зв’язку з накопиченням непобутового сміття, зібраного під час прибирання вулиць міста, місць загального користування тощо, на промисловому майданчику та додатковим витрачанням коштів на його підгортання, навантаження та вивезення замість його прямого вивезення на міське сміттєзвалище.

Про результати проведених заходів державного фінансового контролю поінформовано правоохоронні органи та Кропивницьку міську раду.

Читайте також: Зооволонтерка Світлана Лук’янчук: В очі тварин, яких зрадили, неможливо дивитися

Поширити:

Залишити коментар:

коментар