Недостовірні розрахунки і премії собі – куди витрачав бюджетні гроші “Теплоенергетик”

Аудитори завершили державну фінансову перевірку діяльності комунального підприємства «Теплоенергетик» за період з 01.01.2011 по 30.09.2021. Тут виявили неефективних управлінських дій, упущених вигод та непродуктивних витрат на понад 296,2 млн грн.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області.

Насамперед установлено завищення підприємством обсягу заборгованості із різниці в тарифах на теплову енергію на 32,2 млн грн. Тобто керівництвом КП «Теплоенергетик» подано недостовірні розрахунки до обласної комісії з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах, що надалі призвело б до безпідставного отримання субвенції з державного бюджету на відшкодування такої різниці.

Крім того, аудиторським дослідженням встановлено, що підприємство протягом 2019–2020 років та 9 місяців 2021 року безоплатно реалізувало теплову енергію до місць загального користування у багатоквартирних будинках із автономними системами опалювання на суму 18,8 млн грн.

Відсутність контролю керівництва КП «Теплоенергетик» за використанням вільних коштів підприємства призвела до втрати обігових коштів та упущених вигод у вигляді інфляційних нарахувань. Через затягування процедури ліквідації банківської установи Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, КП «Теплоенергетик» втратило можливість користування власними обіговими коштами протягом останніх шести років – за цей період інфляційні втрати становили 13,6 млн грн.

Зношеність системи теплопостачання підприємства призвела до непродуктивних витрат та втрат теплової енергії. Як наслідок, це призвело до недоотримання доходів на 24,8 млн грн та вплинуло на кінцевий фінансовий результат, яким є збиток.

Крім того, на момент проведення аудиту за даними бухгалтерського обліку КП «Теплоенергетик» обліковується дебіторська заборгованість за надані послуги з теплопостачання, термін позовної давності якої минув та за якою неналежно проводилася претензійно-позовна робота, що в майбутньому може призвести до втрати доходів підприємством на суму понад 48 млн грн.

Установлено, що оскільки підприємство не може самостійно забезпечити прибуткову діяльність, воно щороку фінансується з міського бюджету. Фінансова підтримка використовувалася протягом 2019–2020 років на оплату поточних видатків, які включені до розрахунку складової тарифу за послуги теплопостачання та повинні покриватися за рахунок сплати всіх категорій споживачів за отримані послуги. Тому понад 57,4 млн грн вказаних бюджетних коштів непродуктивно витрачено на покриття збитків від операційної діяльності підприємства.

Також аудиторським дослідженням установлено, що при збитковій діяльності КП «Теплоенергетик», працівникам підприємства нараховано та виплачено майже 925 тис. грн надбавок за високі досягнення у праці.

Підсумовуючи результати аудиторського дослідження, аудитори надали низку рекомендацій для раціонального використання наявних фінансових та матеріальних ресурсів, підвищення ефективності управління коштами і майном та покращення фінансових результатів діяльності.

Нагадаємо, у січні цього року профільне міністерство заблокувало рахунки КП «Теплоенергетик», що міський голова андрій Райкович назвав “демонстрацією не партнерської позиці виконавчих служб”. Тоді ж на підприємство направили фахівців управління Східного офісу Держаудитслужби в області для проведення перевірки фінансової діяльності. Але директор підприємства не погодився на державну перевірку – всі матеріали, що стосуються використання бюджетних коштів, в аудиторів відібрав головний бухгалтер підприємства. Коли ж аудиторам таки вдалося перевірити діяльність КП «Теплоенергетик», виявили зазначені вище порушення.

У Держаудитслужби є «гаряча лінія» (0522) 24 44 96. Повідомляйте про недотримання законодавства при проведенні державних закупівель, неефективне використання коштів державного та місцевих бюджетів, неправильне ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності на підприємствах, установах, організаціях, котрі отримують кошти з бюджетів усіх рівнів та державних фондів або використовують державне чи комунальне майно тощо.

Графік роботи Управління: щодня з 8 до 17 години, у п’ятницю до 15.45. Субота та неділя – вихідні.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар