Громади Кіровоградщини можуть втратити близько півмільйона гривень через зміни в законодавстві

© Decentralization.gov.ua

Через новий законопроект, який передбачає вилучення з бюджетів громад 5% роздрібного акцизу з тютюну, кожна з громад Кіровоградщини може втратити приблизно  півмільйона гривень на рік.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Кіровоградське регіональне відділення Асоціації міст України.

Законодавча новація передбачає, що перерозподіл акцизу на місцеві громади буде відбуватись через державний бюджет. Загальна сума бюджетних втрат територіальних громад, за підрахунками експертів Асоціації міст України, сягне 2,4 млрд грн.

Устинівська громада, наприклад, втратить мінімум 407, 5 тисяч гривень на рік. Саме стільки громада отримала від роздрібного акцизу минулоріч. А цього року – вже 113, 703 тисяч гривень.

«Втрати цей ресурс для нашої громади – це поставити під загрозу фінансування важливих інфраструктурних та соціальних проєктів. Так скажімо, з бюджету громади в рік на утримання одного сільського дошкільного закладу виділяється 407 тисяч гривень – це і є ті 5% відсотків від роздрібного акцизу з тютюну. Або інший приклад: на утримання колишньої районної лікарні, яку ми взяли на наш баланс, з бюджету громади виділяється більше 500 тисяч гривень на місяць. Як вирозумієте – це сьогодні пріоритетні напрямки, а є ще потреба у ремонтах інших об’єктів і доріг, покращенні матеріально технічної бази соціальних закладів громади», – прокоментував голова Устинівської ОТГ Ігор Пеньков.

Проте такі норми будуть вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну.

Нагадаємо, чотирнадцять громад із Кіровоградщини змагаються за пів мільйона гривень.

Читайте також: Дві громади з Кіровоградщини лідирують за фінансовими показниками по Україні

Поширити:

Залишити коментар:

коментар