Як вибрати дизельне мастило: основні критерії

© Adobe Stock

Щоб правильно вибрати дизельне мастило для автомобіля, потрібно мати інформацію про ступінь зношування двигуна, рік випуску машини. Для початку варто зазначити, що дизельний та бензиновий мотори працюють по-різному.

Різниця між двигунами

de127aa4bd3e8f9185aa8aed9bc6fcfa.jpg

Головна різниця полягає в тому, що в дизелі згоряння палива відбувається в сотні разів швидше. Саме тому в продуктах згоряння знаходиться більше сажі. Крім того, в картер прориваються токсичні гази, тому мастило набагато швидше окислюється.

Результатом таких процесів стає більш швидке старіння рідини та погіршення її властивостей. В мастило потрапляють:

  • сажа;
  • механічні частки;
  • вода;
  • продукти зношування деталей;
  • частини палива.

Статистика стверджує, що в старих двигунах рідина погіршується швидше, ніж у нових. Тому в склад обов’язково входять спеціальні присадки, які забезпечують підтримання стабільних характеристик на протязі всього строку експлуатації.

Тонкощі вибору

Головна вимога при виборі – відповідність літньої в’язкості вимогам виробника авто. Від цього залежить багато факторів, серед яких тиск в системі, ефективність розбризкування масла коленвалом. Збільшення індексу в’язкості актуально лише при сильному зношуванні деталей двигуна або роботі в посиленому режимі. Чим нижчі зимові температури, тим менше повинен бути індекс.

Якісне дизельне мастило обов’язково має в складі складний пакет присадок. Це необхідно для недопущення забруднення двигуна зсередини та відповідності суворим екологічним вимогам. Якісна рідина вбирає сажу, сірку, металічну стружку. В комплексі з фільтрами та каталізаторами вихлопні гази містять мінімум забруднюючих речовин.

Не варто судити якість мастила, якщо воно дуже швидко потемніло після деякого часу експлуатації. Будь-яка змащувальна рідина вбирає сажу, тому набуває такого кольору. Навпаки, якщо мастило швидко тьмяніє, це свідчить про правильну роботу присадок в складі рідини. Краще надати перевагу продукції відомого бренду: це безпечніше і для авто, і для екології.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар