На що міськрада витратить 70 мільйонів гривень кредиту

Міська рада Кропивницького планує взяти в «Укрексімбанку» 70 мільйонів гривень кредиту на п’ять років під 12% річних для фінансування інвестиційних проєктів, погашення боргів КП «Теплоенергетик», закупівлю обладнання для Центральної міської лікарні та ін.

Про це йдеться на сайті міськради, повідомляє Перша електронна газета.

Міський голова Андрій Райкович роз’яснив механізм і мету кредитування:

Перше: на що підуть кошти кредитної лінії?

Відповідь: на придбання медичного обладнання для лікувального корпусу інтенсивної легеневої терапії в лікарні на Валах, на здійснення першого лізингового платежа на придбання нових тролейбусів з автономним ходом та на фінансову підтримку КП «Теплоенергетик» до початку опалювального сезону. Наразі тільки за розподіл блакитного палива КП заборгувало «Кіровоградгазу» близько 25 мільйонів гривень.

Друге: яку суму та на яких умовах плануємо залучити?

Відповідь: мова йде про кредитну лінію державного «Укрексімбанку» обсягом 70 мільйонів гривень на строк до п’яти років під 12% річних з можливістю дострокового погашення. Для порівняння: бюджет Кропивницького на 2020 рік складає 2,2 мільярди гривень. Наразі нами опрацьовується варіант залучення позики під випуск облігацій. Якщо ми отримаємо погодження Мінфіну, то зможемо отримати кредитування під 5% річних для реалізації проєкту модернізації системи теплопостачання міста, який коштує біля півмільярда гривень.

Третє: як та коли будемо віддавати?

Відповідь: йдеться не про цільовий кредит, а про кредитну лінію. Це гнучкий інструмент, можна брати стільки й тоді, скільки й коли потрібно, і гасити, коли потрібно. Сума сплачених відсотків залежатиме від того, коли та в якому обсязі буде погашено запозичене. Ми плануємо погасити кредит раніше повного п’ятирічного строку. За підсумками 9 місяців ми розумітимемо реальний стан бюджетних надходжень, і зможемо чітко прогнозувати. Наразі плануємо максимально розрахуватися вже до кінця цього року, відповідно сума сплачених відсотків буде мінімальною.

Хочу нагадати також, що цьогоріч держава недодала міському бюджету Кропивницького 100 мільйонів дотації – це третина нашого бюджету розвитку. Крім того, боротьба з коронавірусом в першому півріччі коштувала міській скарбниці більше 50 мільйонів”.

Нагадаємо, Райкович прогрозив комунальникам звільненням, якщо вони не нанесуть дорожню розмітку біля шкіл за три дні.

Читайте також: Троє кропивницьких пенсіонерів померли від коронавірусу

Поширити:

Залишити коментар:

коментар