У Кропивницькому підвищили ціни на тепло попри “граничний тариф” Уряду

Виконавчий комітет міськради встановив нові тарифи для єдиного в місті теплопостачального підприємства КП “Теплоенергетик”. Відповідно до прийнятого рішення, тариф на теплову енергію для мешканців будинків із лічильниками становить 2137,81 грн/Гкал (зріс на 33,4%), без лічильників – 55,73 грн/м² (зріс на 22%). Зазначимо, що ці показники перевищують граничний тариф на тепло, який Уряд встановив у червні.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Нагадаємо, 26 червня, Уряд ухвалив рішення про обмеження тарифу на теплопостачання в Україні на рівні 1400 гривень за Гкал при наявності лічильника та 35 гривень за квадратний метр – без лічильника.

“Я розумію, що людям важко платити тарифи. Спираючись на власний досвід, я задаю питання – чому в одних містах ціна тепла 2 тис. грн за Гкал, а в інших – 1,3 тис. грн. Чому така різниця? Вона необ’єктивна і неадекватна. Я змушу всіх комунальних баронів виконувати рішення уряду і дати людям чесну платіжку з економічно обґрунтованою ціною”, – заявив тоді вже колишній прем’єрміністр України Володимир Гройсман.

Він підсумував, що розрахунки уряду доводять – об’єктивна ціна однієї гігакалорії тепла становить не більш ніж 1400 грн.

Як зазначають у міськраді, Держаудитслужба визнала, що виконком затвердив у минулому опалювальному сезоні занижені тарифи на тепло.

“Відповідно до Закону України про ціни та ціноутворення, у випадку, коли Кабмін, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які встановили державні регульовані ціни на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого, зобов’язані відшкодувати різницю. А встановлення таких цін без визначення джерел для відшкодування не допускається і може бути оскаржено в суді”.

Місцеві посадовці додають, що існуюча мережа постачання тепла у Кропивницькому доводилася до критичної межі впродовж багатьох років активним розбалансуванням системи, зокрема, неконтрольованим наданням дозволів на від’єднання від централізованого опалення. Кількість абонентів теплових підприємств міста різко скорочувалася, відповідно, для решти споживачів вартість послуг стрімко зростала.

“У минулому опалювальному сезоні міська рада дотувала КП “Теплоенергетик” на суму понад 62 мільйони гривень. Нинішній літній сезон в міжопалювальний період ускладнився поверненням в управління громадою орендованого ДП “Кіровоградтепло” цілісного майнового комплексу, який генерував тепло для більшої частини мешканців міста. І разом з майном місто змушене взяти на себе тягар боргів орендаторів перед НАК “Нафтогаз України”, а це понад 250 млн грн, зокрема 19 млн грн штрафних санкцій, накладених на підприємство рішенням суду за несвоєчасні розрахунки за газ. Це важкий тягар, але уникнути його було неможливо, щоб таки отримати необхідні номінації блакитного палива і не допустити зриву початку опалювального сезону”, – йдеться на сайті.

Міський голова Андрій Райкович ініціював розробку нової стратегічної схеми теплопостачання у Кропивницькому. За його словами, нова схема базуватиметься на будівництві альтернативних модульних котелень у різних мікрорайонах. Власникам квартир у багатоповерхівках очільник міста порадив бути активнішими у процесах управління своїм майном, створювати ОСББ і залучати поки що широкі можливості державної підтримки, цільових фондів, пільгового кредитування на теплову модернізацію власних помешкань. Оптимальним, на думку Андрія Райковича, є облаштування будинкової котельні, яка обслуговуватиме усі квартири – це світова і європейська практика. Однак, у будинках, де 60% квартир мають автономні системи опалення пропонується “автономізуватися” до кінця. Реалізація нової стратегії теплопостачання планується з 2020 року.

“Хочу звернути вашу вагу, що міська рада до цього часу не брала на себе жодних кредитних зобов’язань, – наголосив Андрій Райкович. – Ми добре усвідомлюємо, що вони нам надзвичайно знадобляться для вирішення стратегічної проблеми №1 на теперішній час – організації нової сучасної схеми теплопостачання. Безумовно, ми розраховуємо на допомогу держави у втіленні у життя цього масштабного проекту і будемо звертатися по неї, як і до міжнародних інвесторів. А прийняття рішення про підвищення тарифу є вимушеним кроком: це добре розуміють члени виконкому, які голосуватимуть за нього і це має розуміти громада”.

У міськраді підсумовують, що основними підставами збільшення тарифів для КП “Теплоенергетик” стали структурні зміни в системі теплозабезпечення міста, вимоги діючого законодавства у сфері житлово-комунальних послуг, включення до вартості послуг всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії та не допущення встановлення тарифів на теплову енергію нижче розміру таких економічно обґрунтованих витрат, а також зростання складових тарифу у порівнянні з чинними: собівартості виробництва теплової енергії, вартості палива, електроенергії, водопостачання і водовідведення та мінімальної заробітної плати.

Нагадаємо, початок опалювального сезону у Світловодську під загрозою зриву.

Читайте також: Медзаклади Кропивницького готові до початку опалювального сезону, – Макарук

Поширити:

Залишити коментар:

коментар