На Кіровоградщині фермер вирощує унікальні червоні горіхи. Донедавна у всьому світі вони помилково вважалися дефектними. Однак каліфорнійські вчені довели, що подібний незвичайний зовнішній вигляд горіху – не результат невідомої хвороби, а генетично зумовлений наслідок перезапилення цілої плеяди різних сортів горіху.
Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Agri-Gator.
Одними із перших подібний сорт вивели українські вчені з Нікітського ботанічного саду, які назвали його “Пурпуровий”.
Ціна цих горіхів значно вища, ніж традиційних білих. Найчастіше їх замовляють ресторани і подають з десертами.
“Можна довго розповідати про його яскравий гармонійний солодкуватий смак, про регулярну врожайність (68,8 ц/га). Але більшість людей все одно звикли до білого горіху. Якщо говорити про експорт – з однієї сторони ринок потребує білого як папір горіху, а з іншої сторони – я вірю, що горіх незвичного кольору і високих смакових характеристик може зайняти гідне місце на світовому ринку” – каже фермер з Кіровоградщини Олександр, котрий саме вирощує червоні горіхи.
Наразі, Олександр – один із небагатьох, хто займається селекцією горіху червоного сорту. За словами аграрія, на сьогоднішній день у справі червоного горіху потрібна перемога смакових характеристик над стандартами ЄС.
Нагадаємо, AgroExpo збирає найбільші гарбузи України.