Школярка у Кропивницькому наковталася таблеток: як вберегти дитину від отруєння медикаментами

© iStock

Учора, 15 березня, у Кропивницькому 17-річна школярка отруїлася таблетками. Наразі дівчина знаходиться в дитячій обласній лікарні, почувається добре.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

У пресслужбі обласної поліції підтвердили факт отруєння. Зараз правоохоронці з’ясовують обставини події, розглядається версія, що дівчина випила велику кількість таблеток через конфлікт із кимось.

Нагадаємо, на початку лютого Україну приголомшила історія, яка сталася в одному з ліцеїв Боярки, що на Київщині. Як пише BBC, дві семикласниці прямо в ліцеї під час перерви випили величезну дозу таблеток. Одна дівчина померла, інша опинилася в реанімації. Подібна історія сталась і в Умані на Черкащині з двома восьмикласницями. Обидві вони випили ті ж таблетки, але вижили.

Як вберегти дитину від отруєння медикаментами

У Міністерстві охорони здоров’я радять міри, які зменшують можливість помилкового вживання медикаментів дітьми молодшого віку:

  1. Не називайте таблетки та пігулки при дітях «цукерками», щоб у них не сформувалася хибна уява про ліки як про «солодощі».
  2. Зберігайте медикаменти у недоступних для дітей місцях.
  3. По можливості слід вибирати медикаменти (якщо вони у флаконах), обладнані спеціальними кришечками/ковпачками, що суттєво утруднюють відкриття цих ліків дітьми.
  4. Якщо ви зібралися прийняти медикаменти, виклали їх з флакончика, але раптом щось вас відволікло (телефонний дзвінок тощо) – заберіть ці ліки з собою, щоб дитина випадково не потягнула їх до рота у вашій відсутності.
  5. При підозрі, що дитина проковтнула пігулки за вашої відсутності, але в цьому ви точно не впевнені – доставте дитину до стаціонару для огляду спеціаліста.
8014722ddae9933b4ec5f032a433d920.jpg
© telegraph.co.uk

Як надати першу допомогу при отруєнні медикаментами

Допомога при отруєннях у домашніх умовах:

  1. Перевірте, чи людина у свідомості, визначте наявність пульсу (на сонних артеріях), дихання. Огляд не повинен перевищувати 10 – 15 секунд. У разі відсутності пульсу або дихання, якщо вмієте, негайно розпочинайте реанімаційні заходи (непрямий масаж серця). Одночасно з оглядом слід покликати допомогу і викликати бригаду екстреної допомоги допомоги – зателефонувати 103.
  2. Якщо потерпілий з отруєнням дихає і має пульс, необхідно зв’язатися з диспетчером служби невідкладної допомоги/медицини катастроф і повідомити про випадок. При цьому важливо надати інформацію, чим можливо отруїлась людина (слід перевірити наявність порожніх флакончиків, блістерів з-під медикаментів, порахувати їхню кількість і дозу, йомвірний час прийому).
  3. Якщо людина у свідомому стані і здатна пересуватися, до приїзду швидкої допомоги можна дати випити їй води (500 – 1000 мл для дорослого) і шляхом подразнення кореню язика та/або задньої стінки глотки викликати блювання. Зверніть увагу, що це протипоказано для людей з пригніченою свідомістю.

Нагадаємо, загибель школярки у Кропивницькому розслідують як самогубство.

Читайте також: У Кропивницькому дівчина хотіла стрибнути з мосту через сварку з коханим

Поширити:

Залишити коментар:

коментар