Як вберегтися від зловмисників

Ілюстративне фото

У 2019 Україна посіла 156 місце в рейтингу безпеки від організації Vision of Humanity, і 102 місце за рівнем злочинності у звіті найбільшої бази даних Numbeo. Щорічно в країні реєструється близько 250–300 тисяч умисних злочинів, десята частина яких відбувається на вулиці буквально «серед білого дня». У цій ситуації варто серйозно задуматися про допустимі заходи захисту, які допоможуть врятувати життя собі та близьким у разі нападу зловмисників.

EoaywGajJjnQsJAo-vFz19tyRi9YRuK1lPYcpMGjspcVZqKeIseB8bumUajlfp7NXfW3q8NC6zJIkiIjFJd-JnPz9HqKZAN_Kr63weqhqav-Yxnq7Y2ByrXWiawb5IBQCbuvx_qm

Фізична підготовка

Для підвищення рівня власної безпеки насамперед «прокачайте» навички самооборони. Закріпіть на практиці основні прийоми — прямий удар відкритою долонею в щелепу, аперкот, удари в пах і колінну чашечку, тиск великими пальцями на очні яблука. Ази самозахисту краще осягати з професійним тренером, але можна освоїти і самостійно зі спаринг-партнером.

Підтримуйте хорошу фізичну форму та тренуйте реакцію. Уміння швидко ухилятися від ударів дозволить уникнути тілесних ушкоджень у разі нападу, а щоденні пробіжки допоможуть швидко «накивати п’ятами» за першої можливості.

Дозволені засоби самооборони

У збройовому магазині можна знайти цілий арсенал засобів самооборони, але далеко не всі з них належать до категорії загальнодоступних. Наприклад, на носіння та зберігання газового пістолета потрібен спеціальний дозвіл, а право придбати «травматику» має тільки вузьке коло осіб (працівники судів, правоохоронних органів). Серед дозволеної зброї — ножі господарсько-побутового призначення і пневматичні пістолети (калібр до 4,5 мм, швидкість польоту кулі до 100 м/с).

Недорогий і ефективний засіб самооборони — аерозольний газовий балончик: https://www.bezpeka-shop.com/catalog/gazovye_ballonchiki/. До складу входить речовина сльозогінної та подразливої дії, яке при попаданні в очі дезорієнтує зловмисника мінімум на 5-10 хвилин. Розпилений аерозоль викликає сильні больові відчуття, печіння та сльозотеча, але дія не заподіює нападнику фізичної шкоди.

Навички використання засобів самозахисту

Більшість зловмисників володіють базовими навичками рукопашного бою і легко роззброюють недосвідчених «опонентів». Якщо ви користувалися ножем тільки для нарізання продуктів, злочинець заволодіє вашою зброєю і стане ще більш небезпечним. Освойте ази ножового бою і застосовуйте отримані навички тільки в разі крайньої потреби. Не демонструйте ніж з метою залякування, оскільки нападник може розцінити вашу дію як сигнал до атаки.

Потренуватися не завадить і перед використанням газового балончика. Навчіться намацувати клапан в кишені або сумці, швидко вихоплювати балон і направляти в потрібну сторону. Спробуйте кілька разів розпорошити речовину, натискаючи на клапан великим пальцем. Тестові випробування допоможуть визначити оптимальний ступінь натискання і час розпилення. Проводьте тренування на відкритій і безлюдній місцевості, захистивши руки та очі. При розпилюванні затримуйте дихання.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар