Із народного депутата Лозинського, засудженого за вбивство, достроково зняли судимість

©day.kyiv.ua

Суд достроково зняв судимість з колишнього депутата Верховної Ради Віктора Лозинського, засудженого за причетність до вбивства жителя Кіровоградської області Валерія Олійника.

Про це йдеться в матеріалах суду, передають Українськi Новини.

Екс-депутат звернувся до суду із заявою, в якій він просить зняти з нього судимість за вироком Дніпровського районного суду Києва від 20 квітня 2011 року, зміненого ухвалою Апеляційного суду Києва від 26 березень 2012 року і постановою Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ від 1 березня 2013 року.

Лозинській зазначив, що хоч чинним законодавством і забороняється дострокове зняття судимості з засуджених за тяжкі злочини, але він не може підпадати під цю норму, тому що вона не має зворотної дії в часі і була прийнята пізніше, ніж він отримав вирок суду.

Прокурор в судовому засіданні заперечував щодо задоволення клопотання про зняття судимості, посилався на необґрунтованість клопотання і відсутність підстав, які обумовлюють дострокове зняття судимості.

Суд став на бік екс-депутата, зазначивши, що з моменту його звільнення з колонії пройшло близько 3 років, тобто відповідно до норм раніше діючого законодавства, він відбув більше половини з необхідного терміну (6 років) для розгляду питання про зняття судимості.

Суд зазначив, що Лозинський після звільнення з квітня 2016 року займається створенням нових підприємств в сфері сільського господарства.

“Згідно характеристики Голованівської селищної ради Кіровоградської області від 15.03.2019 року Лозинський з 07.04.2016 року зарекомендував себе виключно з позитивного боку, ним була створена агрофірма «Вітчизна-Агро», також він є засновником і власником ще кількох підприємств на території Голованівського району. За цей час неодноразово надавав волонтерську допомогу бійцям в зоні АТО, за що має численні подяки від благодійних фондів, Національної спілки ветеранів і учасників бойових дій в зоні АТО, військового комісара Волноваського районного військкомату”, – сказано в матеріалах суду.

Також підкреслюється, що екс -депутат неодноразово надавав благодійну допомогу освітнім, спортивним і дитячим установам, релігійним громадам, сім’ям загиблим в зоні АТО і у війні в Афганістані, активно бере участь в роботі ветеранських організацій району, постійно надаючи їм матеріальну підтримку.

Такі обставини, на думку суду, дають підстави вважати, що засуджений після відбуття покарання у вигляді позбавлення волі своєю зразковою поведінкою і сумлінним ставленням довів своє виправлення. Враховуючи це, в травні поточного року суд достроково зняв судимість з Лозинского.

©Корреспондент

Нагадаємо, Віктор Олександрович Лозинський — колишній народний депутат ВР України 6-го скликання. На виборах 2006 року був уповноваженою особою від Партії регіонів у територіальному виборчому окрузі № 98 (смт Голованівськ).  Із листопада 2007-го — член фракції «Блок Юлії Тимошенко».

Став широковідомим на Україні у зв’язку зі справою про смерть мешканця села Грушка Ульяновського району (нині Благовіщенського) Валерія Олійника.

16 червня 2010 року поблизу смт. Голованівськ в результаті сутички з Віктором Лозинським, Голованівським районним прокурором Євгеном Горбенком і начальником Голованівського райвідділу міліції Михайлом Ковальським загинув Валерій Олійник (1954 р.н.).

Генеральна прокуратура України 2 березня пред’явила Лозинському звинувачення в умисному спричиненні тяжких тілесних ушкоджень Валерію Олійнику. Екс-депутата було засуджено до 15 років позбавлення волі.

20 квітня 2011 року Дніпровський районний суд Києва засудив колишнього депутата Верховної Ради Віктора Лозінського до 15 років позбавлення волі за вбивство жителя Кіровоградської області Валерія Олійника. Однак уже в квітні 2012 року Апеляційний суд Києва пом’якшив вирок Лозінському, призначивши йому нове покарання у вигляді 14 років позбавлення волі.

У березні 2013 року Вищий спецсуд ще раз пом’якшив вирок, знизивши термін тюремного ув’язнення до 10 років.  11 червня 2014 року Лозинський достроково вийшов з в’язниці за станом здоров’я. Але вже 13 червня Державна пенітенціарна служба підтвердила його повернення в колонію

У 2016 році за рішенням Бориспільського міськрайонного суду Київської області  Лозінський достроково вийшов з колонії за умовно-достроковим звільненням, відсидівши за звинуваченням у вбивстві 4 роки і 36 днів з 10 років загального терміну.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар