У кропивницькому дендропарку знайшли 9 інфікованих кліщів

© tribuna.pl.ua

На території Дендропарку у Кропивницькому знайшли 68 кліщів, з яких 9 – інфіковані бореліями (збудниками хвороби Лайма).

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сайт обласного лабораторного центру.

Враховуючи активізацію кліщів в природі, початок епідсезону із захворюваності на Лайм-бореліоз та з метою попередження ризику захворювання мешканців та відвідувачів міста даною особливо небезпечною інфекцією фахівці центру рекомендують:

  • підприємствам, установам, організаціям, громадянам утримувати земельні ділянки та території відповідно до вимог санітарних норм, здійснювати заходи спрямовані на запобігання інфекційним захворюванням та забрудненню навколишнього середовища;
  • своєчасно проводити як хімічну акарицидну, так і механічну обробку територій;
  • своєчасне скошувати високу траву та рослинність в парках та місцях відпочинку;
  • розчищення пішохідних доріжок від зайвої рослинності;
  • встановлення в місцях відпочинку попереджувальних табличок «Обережно, кліщі!»;
  • своєчасно організовувати збір і вивіз сміття та харчових відходів з метою попередження розмноження мишовидних гризунів;
  • проведення профілактичних дератизаційних заходів проти гризунів, так як гризуни сприяють розвитку кліщів та відповідних інфекційних захворювань серед людей.

Після проведення протикліщових заходів на територіях, де були виявлені кліщів зі збудниками Лайм – бореліозу, рекомендуємо проводити повторні обстеження на наявність інфікованих кліщів.

Довідка:

Хвороба Лайма (також відома як — бореліоз, Лайм-бореліоз, системний кліщовий бореліоз) — природно-осередкова інфекційна хвороба з групи бактеріальних зоонозів, яку спричинюють борелії комплексу Borrelia burgdorferi sensu lato. Хворобу передають кліщі. Характеризується вона переважним ураженням шкіри у вигляді мігруючої еритеми, а також нервової системи, опорно-рухового апарату і серця. Поширена у Північній Америці та Європі, і є другою за швидкістю зростання інфекційною хворобою в США після ВІЛ-інфекції.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар