Фахівці обстежили будинок у Кропивницькому, де отруїлися люди чадним газом

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
ймовірно несправний прилад у квартирі загиблого / фото прес-служби Патрульної поліції

Отруїтися чадним газом можна не тільки у сільській місцевості, а й у власній квартирі багатоповерхового будинку. Підтвердженням цього є надзвичайна ситуація, що трапилась 8 січня поточного року в багатоквартирному будинку у м.Кропивницькому, по вул.Джерельній, в наслідок якої одна людина загинула, а п’ятьох було шпиталізовано.

Як повідомляє Лабцентр, найімовірніша причина – нехтування правилами монтажу та експлуатації газового обладнання.

“По наведеному випадку надзвичайної ситуації, у вищевказаному будинку фахівцями установи було обстежено 25 квартир та проведено вимірювання рівнів чадного газу та окислів азоту. Із них, в одинадцяти квартирах було зареєстровано перевищений рівень вмісту монооксиду вуглецю (чадного газу) та окислів азоту. Кратність перевищень складала від 1,2 до 11 разів (відносно ГДК).

Візуально у всіх квартирах було відсутнє провітрювання кухонь. Як виявляється, значні концентрації чадного газу в приміщенні можуть накопичуватись не тільки унаслідок несправної роботи пічного опалення, або знаходження людини в осередку загоряння (пожежа) чи в закритому авто з включеним двигуном, а навіть у квартирі, якщо в приміщенні немає достатнього доступу свіжого повітря, погано працює вентиляція або забиті димарі. Крім того, вітряна погода може спричинити зворотну тягу в димових та вентиляційних каналах, в наслідок чого небезпечні продукти горіння не виводяться назовні і залишаються у приміщенні”, – пише Лабцентр.

До “приладів”, що “виробляють” чадний газ, відносяться ті, що працюють на газу: печі-гриль, кухонні плити, каміни, водонагрівачі та інші, а також печі на твердому паливі та автомобілі (вантажні, легкові).

Довідково:

Чадний газ (СО) не має запаху, безбарвний – його неможливо відчути. Небезпечний він тим, що у двісті разів швидше за кисень потрапляє в кров де миттєво сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень: людина гине, як від задухи.

Симптомами отруєння є наступні: головний біль (самий ранній симптом), блювота, запаморочення, біль у грудях, дратівливість, сплутаність свідомості, порушення координації рухів, синюшний або яскраво-червоний відтінок шкіри та втрата свідомості.

Після двох годин перебування в приміщенні, де у повітрі міститься лише 0,1% СО, можемо втратити свідомість і померти. Якщо приміщення заповнене на 0,5% чадним газом, смерть настає через 30 хвилин, на 1% — через 2-3 хвилини. Втрата свідомості настає поступово та супроводжується таким знесиленням, що навіть відчувши небезпеку, людина неспроможна врятуватись.

При отруєнні чадним газом лікарі рекомендують:

  • винести потерпілого на свіже повітря;
  • якщо потерпілий у свідомості — дати багато пити (чай, вода);
  • при відсутності ознак дихання зробити штучне дихання та непрямий масаж серця;
  • обов’язково викликати швидку медичну допомогу.

Будьте уважні та обережні. Пам’ятайте, нехтування нескладних правил може коштувати життя.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар