На Луганському напрямку окупанти гатять зі 120-мм мінометів, 122-мм та 152-мм гармат. Поранено цивільну медсестру

На Луганському напрямку у станиці Луганській, Щасті, Жовтому та Попаснянському районі ворог здійснив низку надзвичайно потужних обстрілів з важкого озброєння: зі 120-мм мінометів, 122-мм та 152-мм гармат.

Кількість випущених снарядів іде на десятки, а стрільба ведеться з дуже великої відстані – 10  і більше км. Такі факти оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник  адміністрації Президента України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко, пише ІАЦ РНБО.

Наші населені пункти зазнали серйозних руйнувань. Зокрема, у Щасті 1 будинок повністю згорів, ще кілька – пошкоджено (посічені стіні і дахи, вибиті вікна). Також постраждав храм та лінії електро- та водопостачання. В голову поранено цивільну – медсестру Щастинської міської лікарні. Наразі за її життя борються лікарі.

Окрім цього, в світлу пору доби під Попасною між українськими військами та противником відбулася низка перестрілок.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку сталося 26 ворожих обстрілів, зокрема 11 – з важкого озброєння.

Донецький напрямок

Окупанти продовжують дотримуватися тактики масованих обстрілів українських позицій з важкого озброєння практично по всьому фронту. Зазвичай «сеанс» застосування гармат і мінометів з боку НЗФ триває не менше, ніж півгодини, при цьому випускається кілька десятків мін або снарядів. Минулої доби під такі обстріли потрапили практично всі позиції і населені пункти на передовій. Особливо неспокійно було з півночі до 7 години ранку, коли під ворожий вогонь потрапили Новгородське (35 артснарядів), Верхньоторецьке (90 мінометних мін), Красногорівка (54 артснаряда).

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку відбулося 24 ворожих обстріли, зокрема 14 – з важкого озброєння. Як видно, кількість обстрілів дещо зменшилася, але їхня потужність та щільність не спадає.

Маріупольський напрямок

Основні бойові дії вчора велися на півдні (ділянка фронту Гнутове – Широкине). Зокрема, у самому Широкиному відбулося кілька мінометних та надзвичайно потужний обстріл з гармат калібром 152 мм. Також НЗФ застосовували міномети у Тарамчуку, Талаківці, Водяному, Лебединському. Також у Мар’їнці і Широкиному відбулося більше 10 перестрілок між силами АТО і бойовиками.

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку сталося 25 ворожих обстрілів, зокрема 8 – з важкого озброєння.

Вчора в районі проведення АТО ворог вів активну повітряну розвідку

Зокрема, це був оперативно-тактичний БПЛА у смугах відповідальності так званих «5-ї» та «100-ї бригад» російсько-окупаційних військ, 2 БПЛА літали за маршрутом Правдівка – Очеретине; по одному БПЛА у смузі відповідальності так званих «7-ї бригади» та «9-го полку» противника – це Луганський та Маріупольський напрямки.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих у лавах українських військ немає, 1 військовослужбовець отримав поранення.

Підтверджені втрати противника – 3 загиблих та 8 поранених окупантів з так званих «6-го», «9-го», «11-го полків» російсько-окупаційних військ.

СБУ спільно з поліцією затримала бойовика

Мешканець селища Олексієво-Дружківка Донецької області приєднався до НЗФ у березні 2014 року. Отримавши автомат, він стояв на блокпостах, перевіряв документи та обшукував транспорт. Бойовик часто затримував мирних мешканців за порушення комендантської години, оголошеної окупантами. Після звільнення селища українськими військами, чоловік переховувався у родичів, проте був затриманий правоохоронцями.

Ще одного бойовика затримали правоохоронці Селидового. Намагаючись розборонити батька і сина, що сварилися на вулиці, правоохоронці звернули увагу, що останній взутий у російські військові черевики. Встановлено, що у 2014 році затриманий чергував на блокпосту противника у сел. Карлівка з автоматом в руках. Згодом чоловік переховувався у Москві.

Президент України нагородив 78 військовослужбовців-учасників АТО, які брали участь у боях під Горлівкою та Донецьком. Десять нагороджених бійців були відзначені посмертно.

Інформація ГУР МОУ

ЄМБЛЕМА ГУР-1

У районі с. Гусельщикове, що північніше Новоазовська, підтверджено перебування рухомого розвідувального пункту ПРП-4А «Аргус». У районі Донецького аеропорту виявлено комплекс радіорозвідки та радіопридушення «Інфауна».

Це сучасна російська війська апаратура, яка була прийнята на озброєння ЗС РФ протягом останніх 5-7 років. Таким чином, це чергове свідчення про систематичне постачання озброєння та військової техніки для бойовиків з РФ, причому не лише радянського металобрухту, а й новинок російської оборонки.

Також за інформацією ГУР МОУ, російські військові пропагандисти з Центру інформаційного протиборства (Новочеркаськ) розробили план системних провокацій «Перше вересня» з метою звинувачення сил АТО у порушенні режиму тиші, Мінських домовленостей та норм міжнародного гуманітарного права. Заручившись згодою командування, окупанти з так званого «9-го полку» проведуть показові стрільби, що імітуватимуть ведення вогню по школах та шкільних автобусах на окупованій території у Новоазовському районі. Це все буде відзнято на камеру пропагандистами з російських телеканалів і може бути випущено в ефір найближчими днями з метою дискредитації українських військ.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар