Вірмени Кіровоградщини вшанували пам’ять предків (ФОТО)

????????????????????????????????????

Після довгої та наполегливої  роботи вірменам, які проживають на території Кіровоградщини, все-таки вдалося увіковічнити пам’ять предків у краї, що став їм другою Батьківщиною. Сьогодні, 11 вересня, на Набережній Спілка вірмен Кіровоградщини урочисто відкрила хачкар  – пам’ятник вірменам-жертвам геноциду 1915 року.

На березі річки Інгул, край дороги, скромно стоїть кам’яна брила з вирізьбленими на ній хрестом та геометричними візерунками. Це – хачкар, мовчазний свідок життя вірменського народу – його трагедій та радостей.  

У перекладі з вірменської хачкар означає «хрест-камінь». Незважаючи на трагічну для християн символіку хреста (розпяття, страждання), і те, що відкриття хачкару у Кіровограді приурочене 100-річчю геноциду вірменського народу,  насправді цей пам’ятник  носить життєстверджувальний характер – уособлює приблизно те ж саме, що й світове дерево на вишитому рушнику в українців. 

У центрі будь-якого хачкара зображений хрест-дерево, символ нового життя. Під хрестом знаходиться коло, що символізує сонце, круговорот життя і гармонію. Весь простір між основними зображеннями заповнений геометричними малюнками, у які вплетені рослинні орнаменти – символ єднання вірменського народу з природою.

«За підтримки Союзу вірмен в Україні та місцевої влади ми створили це святе для кожного вірменина місце. Пам’ятний знак хачкар ми присвятили 100-річчю геноциду вірменського народу в 1915. Після цієї страшної сторінки життя вірменського народу нам би хотілося, щоб біля цього пам’ятника були тільки веселощі – весілля, дні народження, – розповідає голова спілки вірмен Кіровоградщини Тігрян Хачатрян. – Це святе місце, де буде збиратися вся вірменська діаспора, де жителі Кіровоградщини можуть познайомитися з культурою та традиціями вірменського народу».

За словами Тіграна Хачатуряна, встановленням хачкара діяльність спільноти не обмежується. На виділеній міською владою території вірмени планують також побудувати свою церкву. «В планах у нас благоустрій території, а також будівництво вірменської церкви, де жителі нашої області вірменського походження могли б помолитися, частинкою себе доторкнутися до Вірменії», – поділився голова вірменської спільноти Кіровоградщини.

Вірменський народ розкиданий по всьому світу. Але він свято береже та шанує свої традиції, які б лихоліття не випали на долю їхнього народу. В Україні вірменська діаспора нараховує близько 100 тис. осіб, з яких на Кіровоградщині проживає близько 10 тисяч. І майже в кожному місті нашої держави стоїть схожий пам’ятний знак. Бо тільки той народ сильний, який незважаючи на відстані та життєві обставини, зберігає свою історію та духовність.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар