Жінки-миротворці з’їхалися на форум у Кіровоград (ФОТО)

????????????????????????????????????

Сьогодні розпочався дводенний форум «Миротворення в Україні: роль жінок», який триватиме 9-10 вересня у Кіровограді.  На семінар з’їхалися делегати з Волинської, Черкаської, Львівської, Кіровоградської та Івано-Франківської областей. Кіровоград – третє місто, де проводяться подібні семінари. Перед цим були Київ та Чернігів.  Організатори обіцяють, що з серпня 2015 по березень 2016 року проект повинен охопити близько 2000 жінок з усіх куточків України.

Проект, профінансований за підтримки Великої Британії, має на меті об’єднати жінок України заради миру, допомогти жителям різних регіонів держави почути і зрозуміти один одного. Адже незважаючи на те, що війна в Україні вже триває більше року, українці мають різні погляди на одну й ту ж проблему. Відповідно, і шляхи вирішення цієї проблеми бачать різними.

Наприклад, перший заступник ГО «Спілка жінок України» Ірина Голуб переконана, що в Україні триває громадянська війна, яка припинить тоді, коли люди з різних куточків України порозуміються між собою.

«Більшого бажання, ніж мир в державі, де живуть люди мирні, доброзичливі і скромні, не може бути.  А у нас зараз йде, можна сказати, громадянська війна. Але ми всі співвітчизники, і повинні знайти спільну мову, послухати один одного, порозумітися…», – пояснює мету форуму Ірина Голуб.

За словами першого заступника ГО «Спілка жінок України» форум «Миротворення в Україні: роль жінок» має пройти у 16 містах України, включаючи і Донецьк (24-25 та 27-28 вересня). Як стверджує пані Ірина, донеччанки на семінарі матимуть можливість поспілкуватися з жінками із західної України, пояснити своє бачення війни та способів її припинити.

Незважаючи на такий спрощений підхід до розв’язання міжнаціонального конфлікту, проект «Миротворення в Україні: роль жінок» дає і цілком конкретну користь – можливість побачити життя окремо взятого регіону. Наприклад, жителька Івано-Франківська Оксана Лоїк після відвідин Кіровограда, дещо змінила своє уявлення про центральний регіон.

«Наші жінки дуже неохоче відпускають своїх чоловіків на війну. Нам здається, що західна Україна жертвує для миру набагато більше, ніж інші регіони країни. Але після того як нам у Кіровограді показали «Алею Слави», я була боляче вражена кількістю молодих хлопців, які полягли за нашу державу», – ділиться особистими спостереженнями та переживаннями пані Оксана.

Цикл семінарів «Миротворення в Україні: роль жінок», які триватимуть до березня 2016 року, підготував українським жінкам платформу для порозуміння. Наскільки продуктивно та ефективно вони її використають – покаже час.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар