Рейдерське захоплення землі у Злинці: депутати звертатимуться до Генпрокуратури і міністра МВС

Сьогодні на засіданні президії обласної ради депутати заслухали звіт правоохоронців, управління юстиції і прокуратури щодо розслудування рейдерського захоплення 2500 Га землі у селі Злинка.

Засідання відбувалося як виконання рішення облради від 14 серпня за №782 “Про депутатський запит депутата Окаєвича В.П.” з приводу масової фальсифікації договорів оренди землі з 513 жителями села Злинка.

Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко заявив: “Ми отримали від правоохоронців відповідь, бездоганну з юридичної точки зору, але формальну за суттю. Тому ми очікуємо роз’яснень по стану розслідування справи від представників міліції та прокуратури”.

Перший заступник начальника Управління МВС – начальник слідчого управління Дем᾿ян Таршин у відповідь зазначив: “Наразі розпочате кримінальне впровадження  по факту реєстрації договорів оренди посадовцями Маловиськівського району. Відпрацьовувалась інформація щодо осіб, що реєстрували підриємство, що продало права іншому підприємству. Цей громадянин, на якого зареєстроване підприємство, за місцем проживання не знайдений. Свідки розповідають, що він зловживає алкоголем. Були опитані 268 жителів села, призначені експертизи підписів на договорах. Перші опрацьовані підписи в договорах оренди однозначно підроблені. Проведено обшук, у приміщенні реєстраційної служби вилучені документи, проводяться допити. Минулого тижня проходила зустріч з жителями села Злинка з роз’яснення стану розслідування справи. Розслідування продовжується, щодня надходять матеріали на експертизу. Нараз усі досліджені договори є сфальсифікованими. Підозри підозрюванону Хмарі (якій, можливо, і не здогадується, що на його ім’я було зареєстроване підприємство), та посадовцям реєстраційної служби, ще не оголошені. Не вирішене питання сплати судового збору ошуканими громадянами. Згідно чиннного законодавства, його має сплачувати позивач. Зі свого боку міліція бере на себе експертизи, які мали б згідно закону сплачувати позивачі, адже зазвичай така експертиза є платною. Іншого законного шляху, ніж скасування договорів за рішенням суду, не існує”.

Як уточнив Олександр Чорноіваненко, фіктивні договори з 500 особами приймали конкретні посадові особи. Та особи тих, хто подавав документи, досі не встановлені. “Ситуація проста: невідомі створили клон підприємства і фіктивно переоформили договори (деякі реєструвалися о другій ночі, наприклад). Це не просто шахраї, це злочинне угруповання! А реєстратор явно отримав незаконну винагороду. Моє особисте враження: справа не розслідується. Достатньо допитати працівника реєстраційної служби, подивитися записи камер спостереження. Експертизи затягнуться на місяці, а врожай треба збирати вже зараз!”

Начальник Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області Віктор Кондратюк повідомив, що службове розслідування щодо дій працівників реєстраційної служби закінчено у п’ятницю, і завтра буде винесено рішення щодо посадових осіб Маловисківської реєстраційної служби: “Працівника реєстраційної служби буде звільнено”.

Представник прокуратури Віктор Приходько заявив, що дане провадження перебуває під контролем прокуратури, однак на даний час не встановлені особи тих, хто подавав сфальшовані документи до реєстраційної служби. “Законодавець позбавив прокуратуру повноважень без трішення суду скасувати процесуальним рішенням реєстрацію цих договорів. Ми вилучили документи в реєстраційної службі, і привеземо їх копії та висновки експертизи жителям села для подання позову для суду”, – повідомив він.

Представник ошуканих жителів села, Володимир Малохатько заявив після зустрічей з правоохоронцями, що у жителів села склалося враження, що зустріч було проведено формально. “Не прозвучала відповідь, хто приймав документи в реєстраційній службі. Коли ми звертаємось до цієї служби, відповідь надається протягом місяця, не менше, тут чомусь 500 договорів було зареєстровано моментально. А як реєстрували договори з тими, хто помер 5 років тому? Як покійні можуть судитись? Не була дана відповідь на питання, як крім землі невідомими особами було привласнено врожай 500-та одноосібників і членів СТОВ “Авангард”. Під час нападу на підприємство побили жінку, охоронця, порізали шини у техніки. Не бачимо результатів розслідування цього злочину. А щодо судів, куди нас відправляють –  з ким судитись, якщо особи тих, хто підробив документи, не встановлені?”.

Депутат Сергій Кліпацький висловив сумнів, що місцева влада не знала про злочин, що коїться: “Як могли не знати сільський голова і голова РДА про те, що робиться з землею в селі?”. Його підтримала і  депутат Валентина Гарагуля: “Як ви, голова сільради, не знали те, що робиться у селі? Ви знаєте, хто це робив, хто з ким в районі вирішував питання. В селі про це не могли не знати, про оці коробки з договорами, і вам не могли не казати”.

На своє виправдання сільський голова заявила: “Тільки 17 липня ми дізналися, що земля знаходиться в цій оренді. Ключник Ганна, працівник реєстраційної служби, продовжувала рєструвати договори оренди і в той день. Це відбувається без участи сільради. Нам сказали, що перше судове засідання буде 25 жовтня, але відповідача, Хмари, явно на ньому не буде. Справа затягнеться”. Також депутат Віктор Окаєвич заявив: жителі села впевнені, що справу затягують міліція з прокуратурою. “Комбайни, які приїхали збирати вкрадений врожай, супроводжувала міліція. І міліція не знає, де шукати злочинців?”

Павло Сорока, голова Маловисківської РДА, у свою чергу заперечів, що врожай було зібрано невідомими, і повідомив, що шахрайство стало можливим у тому числі через недбальство підприємства, яке ошукали разом з жителями села:” 17 червня керівник СТОВ “Авангард” звернувся з заявою про захоплення офісу і викрадення доментів. Є також момент службового недбальсьтва керівника СТОВ “Авангард” – договори не були належним чином оформлені. Та основні питання до реєстратора – не кожен день на реєстрацію приносять 513 договорів. Наразі до Злинки прибули представники центру безкоштовної юридичної допомоги, які за зразком будуть подавати позови від імені постраждалих”.

Депутат обласної ради, Аліна Бегун, заявила: “Я впевнена, що міліція, прокуратура і юстиція не проводять жодних реальних дій і тільки прикриваються процедурними моментами”. А голова обласної ради Олександр Чорноіваненко висловив припущення, що серед представників депутатського корпусу також можуть бути люди, причетні до цієї справи.

За результатами наради було прийняте рішення, що до 16 вересня президія обласної ради очікує звіту від управління юстиції, міліції та прокуратури. “Якщо зрушень у розслідуванні справи не буде, облрадою на сесії 18-го вересня буде прийняте зврнення до генпрокурора і міністра МВС”.

Присутній на засідані президії Сергій Коваленко заявив позицію обласної державної адміністрації з приводу резонансної справи: “Немає сумніву, що скоєно злочин, та це має констатувати суд. Але врожай вже має збирати справжній власник, він і має провести розрахунки з орендодавцями за 2015 рік. Іншого шляху немає. І жодних сумнівів, що суд прийме справедливе рішення щодо ошуканих людей, також немає”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар