Кіровоградці на «Бандерштаті» презентували фільм про «кіборгів початку 20-го століття» (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Фільм «Холодний Яр. Воля України або смерть» презентували у рамках нічного кіноперегляду фестивалю українського духу «Бандерштат» у Луцьку у ніч із 1 на 2 серпня.

Про стрічку розповіли кіровоградці  – голова обласної «Просвіти» Олександр Ратушняк та кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко.

Олександр Ратушняк розповів, що гості з міста на Інгулі представляють рух «Не будь байдужим». Він наголосив, що вже в листопаді Кіровоград змінить свою назву, так само, як Дніпропетровськ та чимало інших міст в Україні, у зв’язку з виконанням закону про декомунізацію, тож активісти сподіваються, що місто називатиметься Інгульськом.   Фільм розповідає про історію їх рідного краю, героїчну звитягу «кіборгів початку 20-го століття».

Завдяки фільму «Холодний Яр. Воля України або смерть»  глядачі  перенеслися на майже 100 років у минуле, коли на Наддніпрянщині відбувалися героїчні події, які увійшли до історії України під назвою «Холодноярська республіка». Як зауважив Олександр Ратушняк, ця сторінка нашої історії довгий час замовчувалася та лише зараз повертається до українців завдяки діяльності таких істориків та письменників, як Роман Коваль та Василь Шкляр.

Продюсером фільму став рух «Не будь байдужим» в особі координатора Оксани Левкової, режисером  – Галина Химич, а виробником – студія «Диваки продакшн». У стрічці використані як ігрові епізоди, так і кінохроніка та історичний коментар кандидата історичних наук Юрія Митрофаненка. Фільм створили завдяки коштам одного приватного підприємця та спільно зібраним грошам, без участі держави.

Юрій Митрофаненко визнав, що дух Холодного Яру присутній на «Бандерштаті», адже гасло «слава Україні», що прикрашає сцену фестивалю, зародилося на території Черкащини, у селі Мельники, яке було столицею Холодного Яру. Саме там Юрій Горліс-Горський у квітні 1920 року вперше почув це гасло. Пізніше, у Львові, він написав роман «Холодний Яр» у Львові і цю книгу рекомендували для обов’язкового прочитання бійцям УПА. Зі слів історика, на прапорі Холодного Яру було написане гасло «Воля України або смерть», а воювали на територій Холодного Яру люди з різних куточків країни. Вже у сучасній Україні цей прапор майорів у тому числі над Донецьким аеропортом.

Ідея показу фільму на сході України виникла одразу після завершення зйомок. Наразі фільм демонстрували у Краматорську, Слов’янську, Дружківці, Сєвєродонецьку, Лисичанську, Попасній, Старобільську, Сватовому, Запоріжжі, Харкові та Дніпропетровську. Його бачили бійці батальйону «Січ», бійці 17-ї бригади, «кіборги» з Кіровограда (3-й полк спецпризначення, який боронив Донецький аеропорт).

Як пояснив Юрій Митрофаненко, фільм, попри сумне закінчення, насправді має декілька хепі-ендів. По-перше, його демонстрували у містах, звільнених нашою армією від сепаратистів та російських окупантів. По-друге, Юрій Горліс-Горський у 1944 році у розмові з письменником Уласом Самчуком, сказав йому «ех, братику, наша справа ще не програна, ми ще повернемося, ми тут забули свою люльку. Вони, більшовики, сюди прийдуть та наставлять своїм вождям та нашим холуям пам’ятники, але ми обов’язково повернемося за тією люлькою та знесемо ті пам’ятники на смітник історії, Україна буде незалежною, ми ще повернемося».  Як бачимо зараз, ці слова були пророчими.

«Комуністична влада боялася Холодного Яру дуже довго і ще до 1970-их років існував спеціальний уповноважений по боротьбі із ним. Влада слідкувала за тим, аби у селах ніхто не зберігав позитивну пам’ять про Холодний Яр. Як і на вояків УПА, на наших героїв вішали ярлик бандитів, і КДБ вживало заходів, якщо десь зберігалася позитивна пам’ять про холодноярівців. За часів Януковича було складно дістатися до Холодного Яру – автобуси з Кіровоградщини та Черкащини даішники зупиняли, перешкоджаючи проїзду.  Дух Холодного Яру передається з покоління в покоління. До речі, на Волині у структурі УПА діяв курінь Холодного Яру », – розповів історик.

Після завершення перегляду історик розповів, що щороку на Черкащині відбувається вшанування Героїв Холодноярської республіки.  На це яскраве дійство Юрій Митрофаненко запросив присутніх мешканців усіх регіонів України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар