В Олександрії відкрився пункт для обміну голок і шприців

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Пункти обміну використаних голок та шприців на стерильні став першим дієвим інструментом реалізації стратегії зменшення шкоди серед ін’єкційних наркоманів в Олександрії. Відкрився він за адресою: вул. Першотравнева, 9, кім. 177. 

«Відкриття пункту обміну шприців – подія не випадкова, – сказав кореспонденту Першої електронної газети ініціатор ідеї, керівник благодійного фонду «Шлях до життя» Анатолій Тримбач -, і спрямована на зменшення шкоди від вживання ін’єкційних наркотиків, що дозволить забезпечити наркозалежних стерильним ін’єкційним інструментарієм та налагодити стабільні контакти з представниками цієї прихованої соціальної групи».

В пункт ПОШ може звернутися будь-хто з наркозалежних, де за словами А. Тримбача, крім стерильних шприців та голок отримає ще й спиртові серветки та презервативи (чоловічі та жіночі), буде протестований на ВІЛ/СНІД та гепатит «В» і «С».

Для участі в програмі клієнт має надати мінімум інформації про себе, всі послуги надаються безкоштовно, місце розташування пункту для відвідування досить зручне. Крім стаціонарного пункту обміну шприців, де в спеціально відведеному та обладнаному приміщенні клієнтам надаватиметься консультація та медична допомога, проводитиметься обстеження (наприклад, тестування на ВІЛ), по місту ще діятимуть кілька мобільних ПОШів. Їх робота не залежить від погодних умов, всі необхідні матеріали знаходяться “під рукою”.

«15 тисяч шприців та стільки ж спиртових серветок, 4 тисячі презервативів і більше ніж триста експрес-тестів, «плюс» інформаційний матеріал. Всім необхідним для роботи ми забезпечені», – говорить А. Тримбач.

За словами волонтера Анатолія, один з мобільних пунктів працюватиме на мікрорайоні Перемога, поблизу Олександрійського наркодиспансеру. Графіки обміну шприців в інших мікрорайонах міста будуть напрацьовані з часом.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар