Спецпризначенець Юрій Бутусов став Народним Героєм України. Посмертно

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

4 червня в Києві у Національному заповіднику “Софія Київська” відбулося нагородження Орденом “Народний Герой України” 21 перших його кавалерів.

Цей орден ініційовано громадськістю для відзначення видатних людей сучасності, він є по-справжньому народною нагородою, оскільки обирали героїв всією країною, а срібло для виготовлення відзнаки збирали люди з 16 країн світу. Так, український боксер В’ячеслав Узєлков передав на Орден свою срібну олімпійську медаль. Орден виконано в двох модифікаціях. Перша – з червоно-чорною стрічкою на колодці – для воїнів, які зі зброєю в руках захищають українську землю, друга – з жовто-блакитною стрічкою – для волонтерів та медиків.

Бутусов ЮрійСеред нагороджених – і командир групи 3-го кіровоградського полку спецназу Збройних Сил України капітан Юрій Бутусов. 16-го лютого 2015 року колона під командуванням Бутусова потрапила в засідку на виїзді з Дебальцевого біля села Новогригорівка. Його БТР був підбитий, Юра продовжував керувати боєм, але отримав тяжке поранення. Залишився прикривати відхід групи, на прощання крикнув “Хлопці, ви найкращі, я вас люблю!”.

На відзнятому російськими бойовиками відео видно, що мертвий Бутусов лежав з затиснутою у руці гранатою, тобто, здаватися в полон він не збирався… Але висмикнути кільце вже не встиг.

27 березня 2015 року кіровоградці попрощалися з героєм-спецназівцем. Поховано Юрія Бутусова на його малій батьківщині – у Чернігові. Указом Президента України від 4 червня 2015 року його посмертно нагороджено орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар