У Кіровограді презентували роботів та рухали кульку силою думки

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Учора, 23 травня, у Кіровограді відувся восьми фестиваль Vesna-Soft. Гості фестивалю презентували свої розробки, спілкувались та обмінювалися досвідом. 

Фестиваль відбувається у Кіровоградь восьмий рік поспіль. Один із засновників  Vesna-Soft Роман Шмельов  розповідає: “Все почалось із ідеї зробити світ кращим і дати молоді можливість реалізуватись, показати себе, поспілкуватись із іншими”. Щороку масштаби фестивалю ростуть, організатори запрошують нових гостей, учасники ростуть і розвиваються.

“Поки що фестиваль є Кіровоградський обласний, але це “поки що”, – додає Роман.

Vesna-Soft це територія необмеженого програмування. Ці люди дресирують техніку, протидіють силі тяжіння, підкорюють гравітацію. Найпопулярнішим атракціоном фестивалю, був робот, який дозволяв рузхати кульку силою думки. Цей чудо-апарат обійшов за популяністю навіть залізного павука, яким можна було погратись – підкорюється він ігровому джойстику.

Діти з Нової Праги, які беруть участь у конкурсах LEGO, провели демо-презентацію своїх роботів.

Учасниця команди, десятикласниця Тетяна Калашник розповіла про роботів із LEGO. Команда “Constellation” – це учні Новопразького НВК, які займаються в гуртку робототехніки у своїй школі. “Ми складаємо роботів із LEGO Mindstorms. Це не звичайні кубики, як всі думають. Це більш складні моделі, які можна запрограмувати на комп’ютері – є спеціальне програмне забезпечення. Роботи можуть виконувати спеціальні функції”.

У роботі юні техніки використовують базовий набір LEGO, до якого входять конструктори, датчики та книжка з програмування. Проте діти нею не користуються, адже розробки є їх авторськими. Серед них диво-пристрій сортує деталі: світлі праворуч, темні ліворуч.

Цьогоріч, після перемоги на Всеукраїнському фестивалі робототехніки, новопразькі вундеркінди представляли нашу країну на Міжнародному етапі фестивалю. Серед них масажер для біологічноактивних точок спини та роборука. “Це роборка, яка ствоює коливання руху руки, – розповідає Тетяна. – На фестивалі, де ми брали участь, було визначено тему “Всесаітній клас” – нам треба було когось чомусь навчити. Нашим проектом ми мали навчити людей із обмеженими можливостями жити повноцінно, а сучасне суспільство – ставитись толерантно до таких людей. У своїй школі ми провели диктант, пишучи цією роборукою. Кожна дитина спробувала відчути на собі як почувається людина з обмеженими можливостями. І багато дітей змінили своє ставлення.”

Кожен учасник Vesna-Soft вніс у фестиваль щось своє: хтось презентував розробку, хтось її оцінював і перевіряв. Зрештою, час не було втрачено – один день на рік кращі айтішніки області збираються разом для того, щоб поспілкуватись та обмінятись досвідом. Саме для цього й існує Vesna-Soft  у Кіровограді.

Ольга Ткаченко, Перша електронна газета

Фото автора

Поширити:

Залишити коментар:

коментар