На Кіровоградщині пройде наукова конференція і спалять трипільський будинок

13-14 травня 2015 року на базі Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка відбудеться міжнародна наукова конференція, що підведе підсумки амбітного міжнародного наукового проекту «TRYPILLIA MEGA-SITE», що мав місце на Кіровоградщині (2009, 2012-2014 роки).

Предметом багаторівневого дослідження науковців з 9 країн світу було найбільше поселення Старої Європи (IV тис. до н.е.), що розташоване поблизу с. Небелівка (Новоархангельський район) й хронологічно відноситься до однієї з найбільш яскравих давніх археологічних культур – трипільської, повідомляє археолог Валентин Собчук.

Під час конференції буде можливість «з перших вуст» дізнатися про результати досліджень від керівників проекту – Джона Чапмена (Дарем, Великобританія) та Михайла Відейка (Київ, Україна)

У 2012 році під час розкопок поселення-гіганта Небелівка використовувалося обладнання Natіonal Geographic з метою створення документального фільму про цей без перебільшення унікальний об’єкт. Одним з вагомих результатів наукових досліджень є унікальний геофізичний план поселення, який дозволяє уявити архітектуру давньої Небелівки та проливає світло на невідомі до цього сторінки повсякденного життя давніх мешканців мегапоселення.

В останній день конференції в с. Небелівка Новоархангельського району планується проведення наукового експерименту: спалення реконструкції трипільського будинку, а також екскурсія до головної сенсації минулого археологічного сезону – давнього трипільського горна.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар