Товариство Червоного Хреста: “Ми працюємо там, де потребують допомоги, підтримки та поради”

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Міжнародний День найстаршої і найбільшої благодійної організації світу Товариство Червоного Хреста відзначається 8 травня – напередодні Дня Перемоги. Кіровоградський обласний осередок ЧХ щороку проводить десятки акцій на підтримку тих, хто через хвороби, самотність, важкі життєві обставини, воєнні конфлікти, природні та техногенні катастрофи опинилися у скрутному становищі.

Червоний Хрест Кіровоградщини це: 653 загони «Милосердя», 164 медико-санітарні гуртки, 46 клубів «Юний медик». Протягом останнього року вони провели 2 обласних та 31 районний виїзд у складі мобільних консультативних бригад центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, прочитали 3376 лекцій та бесід на “червонохресну” тематику і пропаганду здорового способу життя, проводили акції милосердя до Дня людей похилого віку, тренінги до Всесвітнього дня першої медичної допомоги та багато іншого.

«Це робиться з метою виховання дітей і молоді в дусі милосердя і доброти, формування у них відповідального ставлення до свого і чужого здоров’я, – розповідає старша сестра Кіровоградського обласного осередку Червоного Хреста Марина Чоботар. – Окрім того, ми долучилися до виконання державних програм «Діти України» і «Молодь Кіровоградщини», надавали фінансову і гуманітарну допомогу багатодітним сім’ям, дітям з додатковими соціальними потребами, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування».

Протягом року Товариство Червоного Хреста організовує різноманітні акції (щонайменше – 6). Наприклад, під час місячника боротьби з туберкульозом та СНІДом Червоий Хрест провів семінари в бібліотеках ім. Д.Чижевського, ім. О.Бойченка та ім. А.Гайдара. В 26-ти навчальних закладах  Кіровограда організовувались освітні сесії з лікарем-фтизіатром щодо профілактики туберкульозу, конкурси малюнків, плакатів, санбюлетнів на тему «Як перемогти туберкульоз». У районах під час акції найактивніше працювали організації товариства в Олександрійському, Світловодському, Кіровоградському,  Знам’янському, Новгородківському та Голованівському районах.

Окрім того, ЧХ щороку традиційно залучає мешканців Кіровоградщини до всеукраїнського місячника “Разом з Червоним Хрестом”, обласної акції “Рідні діти” і всеукраїнської – “Милосердя”.

Голова одного з найактивніших міських осередків ТЧХ – Сергій Буравцев зі Світловодська – розповів: “Не зважаючи на великі масштаби роботи, не так вже й багато людей знає і підтримує Червоний Хрест. Тому під час акцій волонтери також займаються просвітницькою роботою. “Ми завжди розповсюджуємо листівки й інформаційні буклети про діяльність організації. Про нас мало знають, але є багато людей, які потребують допомоги. І ми можемо їм допомогти”, – зазначив Сергій Буравцев.

Випускниці Червоного Хреста рятували солдатів на передовій

Кіровоградський Червоний Хрест розпочав свою діяльність у 1878 році. Протягом 29-ти років головою міського осередку був статський радник П. Ревуцький. У той період йшла російська-турецька війна і країна потребувала фахових медиків. Відповідно до вимог часу, тут була заснована медико-хірургічна школа, яка за 15 років свого існування випустила 247 лікарів, 10 волонтерів і 60 сестер милосердя. У жовтні 1884 року при Єлисаветградському відділі ЧХ була відкрита безкоштовна лікарня для бідних хворих, якими опікувалися сестри милосердя Свято-Єлисаветинської общини. Кошти на утримання лікарні видавалися міською управою і повітовим земством, та більшість благодійних внесків надходило не від держави, а від людей. Завдяки активній підтримці небайдужих єлисаветградців, за 10 років роботи лікарні тут отримали допомогу 68 тисяч хворих і безкоштовно було видано ліки за 57 тисячами рецептів.

У 1902 році в нашому місті завдяки відомій благодійниці Анні Михайлівні Дмитрян почалося будівництво лікарні Святої Анни. Лікарня коштувала їй 225 тисяч золотих карбованців і була відкрита 18 травня 1904 року. Тут усі нужденні могли отримати медичну допомогу від лікарів і медсестер Червоного Хреста.

У довоєнні роки Український Червоний Хрест утримував за свій рахунок 325 медико-профілактичних та дитячих закладів, 400 аптек та магазинів гігієни й санітарії, проводив курси з підготовки сандружинниць та санінструкторів.  Вихованки кіровоградських курсів – 16-річні дівчата Олександра Никитинська, Марія Воленко, Віра Кожухар та інші – в роки Другої світової війни виносили з воєнних ешелонів, що прибували в наше місто, поранених бійців, доставляли їх в шпиталі та доглядали за ними. Багато дівчат з Червоного Хреста  відправились на фронт, де ризикуючи власним життям, рятували воїнів на полі бою.

У післявоєнні роки Український Червоний Хрест допомагав відновити мережу сільських лікарень, будував лазні та їдальні для нужденних, проводив просвітницьку роботу серед населення.

Ось уже понад століття Червоний Хрест в серці України займається благодійницько-просвітницькою діяльністю, взявши собі за дивіз слова: “Ми працюємо там, де потребують допомоги, підтримки та поради”. Як 10, 20, 50, 100 років тому, так і сьогодні кожна людина, яка потрапила у скрутну ситуацію – самотність, хвороба, бідність, безробіття, втрата родинних зв’язків, чи збройний конфлікт – може звернутися до працівників Червоного Хреста, адже вони ніколи нікому не відмовляють у допомозі.

Фото з архіву Першої електронної та з офіційного сайту Кіровоградської обласної організації Товариства Червого Хреста України

Поширити:

Залишити коментар:

коментар