Боєць 95-ї бригади: 3 секунди відділяють тебе від смерті або інвалідності (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Найболючіше з поранень, яке можна отримати в зоні АТО на Донбасі – це опік. Ніщо не може зрівнятися з болем від опіку, адже кількість зачеплених нервових закінчень величезне. Такий біль важко витерпіти, що б тобі не вкололи. Таке пережив Сергій – командир БТРа з 95-ї аеромобільної бригади, який нещодавно отримав орден Богдана Хмельницького 3-го ступеня.

Про це координатор волонтерського проекту “Повернись живим” Віталій Дейнега повідомляє на сторінці руху в Facebook.

Сергій з 95-ї бригади нещодавно він отримав орден Богдана Хмельницького третього ступеня. Трохи менше року тому його колона потрапила в засідку під Слов’янськом. Після потрапляння РПГ в БТР у вас є 3 секунди, щоб вискочити. Він не вклався. Та й не було їх у нього. Снаряд прилетів з боку водія. Водій помер у госпіталі через 3 дні. Сергій вижив.

“Уявіть, що ви їдете в машині і клац, три, два, один, ви не встигли … 8 осіб зі зброєю на ходу в такий короткий термін … 3 секунди відділяють тебе від смерті або інвалідності”, – пригадує волонтер з розповіді солдата.

Панікери можуть кинуться до люків, розштовхуючи інших. Але в ВДВ боягузів не беруть. І Сергій не боягуз, він виходив з машини останнім, як справжній командир. Точніше, його вже витягали.

Волонтер Віталій Дейнега познайомився з Сергієм в кафе, коли “Ведмежа” рота 95-ї бригади святкувала дембель. Паша “Ведмідь” вручив йому орден, а Віталій просто дивився на його обгорілі руки, брови і обличчя …

“За тиждень до цього ми вирішили взятися за протиопікові пов’язки і тут я бачив, навіщо вони потрібні. Сергій тримався скромно, без пафосу і відчуття власного героїзму. Йому було не по собі від усього цього уваги, а я все дивився на його руки і обличчя, – пише волонтер. – До того моменту я вже знав, що найболючіша з поранень – це опік. Втратити ногу або руку, отримати осколок або кулю … Ніщо не може зрівнятися з болем від опіку. Кількість зачеплених нервових закінчень величезне. Такий біль важко виносити, що б тобі не вкололи. Я думав про те, як він пройшов лікування і не збожеволів. Як зміг зберегти гідність і таку дитячу скромність … ЯК?”

Тепер у нього попереду роки лікування. За спиною кілька пересадок шкіри (у хлопця обгоріло 35% тіла). Але він знайшов сили і час прийти на презентацію першої партії протиопікових пов’язок, бо знає, що відбувається, коли їх немає. Пов’язка, яку застосували протягом 30 хвилин після опіку (чим раніше тим краще), здатна радикально знизити його ступінь. А це означає: зменшити вартість лікування, підвищити якість життя і головне – знизити біль … Біда в тому, що після термічної дії, опіковий процес розвивається вже в тканинах. Щоб його зупинити – потрібно терміново відвести звідти тепло. Пов’язка з цим справляється відмінно, вона “витягує” тепло з тканин, не даючи опіку піти вглиб.

Волонтери закупили пов’язок BurnTec на 10000 $ (одна маленька коштує 3 $, велика 6 $, маска на обличчя – 26 $). Маски і великі пов’язки будуть в рюкзаках медиків, а маленькі – в розвантажувальних жилетах солдатів. Цієї кількості вистачить, щоб частково закрити найгарячіші місця. В першу чергу десантні і механізовані бригади, дати хоча б по кілька на машину і трохи медикам.

“Якби вони були в машині Сергія рік тому – вони б кардинально змогли знизити ступінь опіку. Хлопцю пощастило – у нього вціло одне око… Так щастить не всім, – пише Віталій. –  Коли я прощався з Сергієм, у мене тремтів голос і більше не було слів, крім “дякую”. Я ще трохи потримав його обгорілу руку і пішов. Коли я відвернувся, довелося зчепити зуби, щоб стримати сльози. Коли я згадую цей момент, вони навертаються кожен раз. Навіть зараз, коли я це пишу у вагоні київського метро”.

Щоб закрити питання з протиопіковими пов’язками, волонтерам потрібно близько 50 000 $. Перша партія коштувала 10 000 $ і вже поїхала до військових. Наступна буде коштувати 20 000 $. Розподіляти їх будуть між медиками і частинами з великим числом техніки. Наші хлопці горять саме в ній. І ми повинні їм допомогти.

Проект «Повернись живим». Звітність тут.

Реквізити для допомоги:
Приват:
5457 0822 3299 9685 Дейнега Віталій
5211 5374 4662 3360 Стократюк Вікторія
PayPal@savelife.in.ua (медицина, автотранспорт, одяг)
Western Union / moneygram / etc (на приціли і прилади нічного бачення):
Irina Turchak + 38 (068) 500 88 00
Картка Приватбанк в євро
4149 4978 1421 1670 Мікульський Дмитро Вікторович
Картка Приватбанк в доларі
4149 4978 1421 1696 Мікульський Дмитро Вікторович
Контакти:
(044)338-33-38
(068)500-88-00
Адреса: Київ, Жилянська, 12а (пн-пт 10:00-19:00, сб 11:30-16:00)
Безготівка:
Отримувач: Благодійна Організація «Міжнародний благодійний фонд «Повернись живим»ЄДРПОУ 39696398
Р/р №26007300905964
ТВБВ №10026/0162 філія-Головне управління по м. Києву та Київ. області АТ «Ощадбанк» МФО 322669
Призначення платежу: Благодійна допомога військовослужбовцям

Поширити:

Залишити коментар:

коментар