Світловодське ПТУ №5: корупційні скандали, сумнівні призначення

Після публікацій про зловживання у сфері освіти до Першої електронної звертаються викладачі навчальних закладів області. Викладач зі Світловодська Костянтин Чехов вирішив розповісти про зловживання та порушення у рідному училищі, єдиному місці роботи в його житті, де він пропрацював 28 років.

Редакція подає розповідь викладача зі Світловодська без купюр, не гарантує, що поділяє думку співрозмовника чи має докази достовірності викладених фактів. Хай це буде сповідь людини, яка не побоялася під своїм іменем розповісти історію про знищення рідного навчального закладу.

 «На сьогоднішній день я пенсіонер, тиждень, як вийшов на пенсію. А до цього працював заступником директора з навчально-виховної роботи ПТУ №5 міста Світловодська.  У 2012 році пішов на пенсію наш директор, Юрій Милько. Виконуючим обов’язки стає заступник директора з виробничого навчання Воробйов.

 За законом ми повинні були провести конкурс, оскільки ця посада узгоджується з міністерством освіти і є певна процедура. На конкурс було висунуто 4 кандидатури.  Власне Воробйов, ще два працівники ПТУ і Ельза Лещенко (колишній директор департаменту освіти ОДА – ред.) привезла цю людину, Світлану Осику. Людину, яка не має педагогічної освіти, досвіду роботи в системі освіти, роботи на керівних посадах. Людину з освітою бухгалтера, яка закінчила заочно якійсь економічний факультет.

Конкурс було проведено. Ельза Лещенко нас обзивала «стадом баранів», казала, що «під цю людину ми дамо вам гроші», обіцяла ремонт і так далі. Ця людина в результаті набрала аж 2 голоси. Проголосував брат Ельзи Лещенко, який працює у нас завгоспом, і ще хтось. За результатами конкурсу переміг Костянтин Воробйов. Далі повинна була відбутися процедура узгодження документів з департаментом освіті, і він повинен був їхати в міністерство. Ельза Володимирівна сказала, що буде так, як вона сказала, конкурс починають скасовувати. Воробйова тероризують. Його змушують відмовитись від посади, а перед тим –  взяти Світлану Осику на роботу майстром виробничого навчання у групі операторів комп`ютерного набору. Нагадаю, за освітою вона – бухгалтер. Після цього його змушують відмовитись від виконання обов`язків директора, а на його місце призначають Осику. І вже виконуючою обов`язки директора Світлана Осика виживає Воробйова і усіх претендентів на посаду, що брали участь у конкурсі.

 А далі без оголошення конкурсу у ЗМІ збирають загальні збори колективу, на які приїхав заступник Ельзи Лещенко Переверзєв, і її представляють як єдину кандидатуру. За законом контракт з директором підписується на один рік, з нею чомусь контракт було підписано на 2 роки.

 А пояснення цьому усьому, на мою думку, просте. Ельза Володимирівна напряму працювала з такою собі фірмою «Аква-Україна». ЇЇ очолює Сергій Єрьоменко. Світлана Осика є його кумою. Ця фірма займалася ремонтами інтернатів у Світловодську, наприклад. Ви ж розумієте – тендери, великі гроші. Потрібна була своя людина на посаді.

 А ще у нашого училища є близько 90 гектарів землі, призначених для підготовки учнів-трактористів. Осика здала цю землю. Що з нею роблять – не знаю, але грошей училище від того не бачило. Коли на зборах я задав питання, куди ділися ці кошти, вона розказала про якусь солярку та якісь вікна. А справа у тому, що вікна міняли за рахунок коштів, які збирали з дітей.

 А ще, наприклад, у нас в училищі є тесляр. Людина, яка живе в Комсомольську Полтавської області. Ми його ніколи не бачили. Це легко перевірити – ця людина навіть не пройшла ні вступний, ні первинний інструктаж з техніки безпеки. Але ця людина з серпня 2014 року за документами працює у нас, отримує заробітну плату. Є у нас і слюсар з ремонту техніки. З вересня він десь в Росії на заробітках. Хтось отримує за нього заробітну плату. У штатному розкладі відсутня посада вахтера, просто не передбачена. Через Ельзу Лещенко цю посаду ввели. Сидить тепер бабуся якась. Для чого вона, якщо у нас є сторож, який охороняє?

Діти у нас були на практиці. Зараз пройти практику знаєте як важко. Вона вирішила, що усі діти повинні перераховувати гроші на рахунок училища за практику. Тільки у мене вчилося 17 сиріт, з яких не можна брати ніякі гроші, яких вписали у цей список. Це порушення. В результаті звернень викладачів вони його виправили.

 Велика напруга в колективі. Професіоналів Осика розігнала. Взяла на роботу методиста (а це дуже відповідальна робота!) людину, яка років 15 чи 20 тому працювала чотири роки вчителем географії у п`ятих класах. Людину, яка не вміє користуватись комп`ютером.

 Вона призначає на посади в училищі тільки своїх людей. Заступника свого призначила теж з порушеннями: заступник з навчально-виробничого навчання мусить мати технічну освіту. Вона ж взяла звичайного педагога. Як ця людина буде налаштовувати роботу майстерень, виробничого навчання, виробничої практики, питання працевлаштування вирішувати? В результаті техніка розвалюється, майстерні розвалюються, діти замість навчання та виробничої практики підмітають двори.

 Набрали учнів на нову спеціальність «квіткар-озеленювач». Це професія, яка у нас нікому не потрібна. Вона каже: «Мені подобається. Це дизайн!» Ще одна спеціальність – «касир-адміністратор». У нас є спеціальність «продавець», додайте туди спеціальність касира, для чого окрему вводити? В результаті ми не набрали квіткарів (а на відкриття спеціальності та отримання ліцензії витрачені кошти!), на касирів набирали вже аби кого, для того, щоб сформувати групу у 12 чоловік, там числилися хлопці з іншої групи. Колектив пропонував натомість відкрити дуже затребувану спеціальність охоронців, та Світлана Осика поставила на ній хрест.

 Знаєте, складається враження, що училище просто хочуть угробити. Закрити. А воно у нас одне на весь Світловодськ. В Олександрії, наприклад, їх п`ять. Училище знаходиться у центрі міста. Це і будівлі, і багато землі. Капітальний ремонт не робиться, бо немає грошей. Так давайте хоч поточний ремонт проведемо! Те, що ми можемо своїми силами! Є 18 тисяч гривень з позаминулого року за зібраний врожай. Директор замість цього витратила 25 тисяч дитячих грошей на якійсь проект. Це кошти, які збирали з учнів-кондитерів на матеріальну базу. Тепер ні 25 тисяч, ні проекту, ні даху.

 Неофіційно в управлінні освіти кажуть – ми знаємо, що ця людина непрофесійна. Але її Ельза поставила, тут нічого вже не поробиш. Добре, людина може не бути педагогом, може бути призначена як менеджер. Але ж тоді повинні бути заступники-професіонали!

 Час іде. У цьому році, схоже, ми не наберемо дітвору в училище. Спробуємо звернутися до заступника голови ОДА за допомогою. Ельзу Лещенко ж зняли, тепер з`явилася хоч якась надія на порятунок училища».

Перша електронна газета готова надати можливість чиновникам департаменту освіти Кіровоградської обласної державної адміністрації прокоментувати ситуацію, що склалася навколо навчального закладу, і викласти на нашій сторінці власне бачення конфлікту.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до Світловодське ПТУ №5: корупційні скандали, сумнівні призначення

Коментарі заборонені.