СхідГЗК — на грані зупинки виробництва

Державне підприємство «Східний гірничо – збагачувальний комбінат» (Жовті Води , Дніпропетровська область ) допускає зупинку виробництва в жовтні-грудні 2013 року в разі, якщо Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» не викупить у комбінату весь запланований до виробництва обсяг концентрату урану.

Про це йдеться в доповіді в.о. генерального директора СхідГЗК Олександра Сорокіна, опублікованій у газеті «Атомник України» .

Згідно з нею, з боку «Енергоатому» надійшла пропозиція, яка забезпечує реалізацію в 2013 році уранового концентрату в загальному обсязі лише 870 тонн , що менше затвердженої виробничої програми СхідГЗК на 20%.

Крім того, в пропозиції НАЕК ціна на урановий концентрат в 2013 році повинна бути без урахування щорічного підвищення на 1,5 % , як передбачено умовами довгострокового договору.

Із метою недопущення зупинки уранового виробництва СхідГЗК змушений був підписати додаткову угоду до довгострокового договору в редакції «Енергоатому». Вона забезпечує фінансування виробничої діяльності підприємства тільки до жовтня 2013 року.

«Невирішення остаточного питання реалізації в 2013 році всього обсягу виробленого уранового концентрату (1050 тонн) може призвести до зупинки виробничої діяльності комбінату в 4 кварталі поточного року з відповідними негативними наслідками як для підприємства, так і для Дніпропетровського та Кіровоградського регіонів» , — йдеться в доповіді Олександра Сорокіна.

Відзначається, що зараз СхідГЗК разом з «Енергоатомом» продовжує вирішувати це питання на рівні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Довідка. ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» — єдине в Україні й найбільше в Європі підприємство з видобутку й переробки уранової руди. Підприємство виробляє 3,3% урану від світового виробництва. До складу ДП «СхідГЗК» входять Смолінська і Новокостянтинівська шахти (Маловисківський р-н Кіровоградської області), Інгульська шахта (Кіровоградський район).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар