Уродженець Кіровоградщини шпигував для Росії?

У Миколаєві суд заарештував громадянина України – російського журналіста з кіровоградським корінням – за фотографування бронетанкового заводу.

У четвер, 12 лютого, в Центральному районному суді міста Миколаєва слідчий суддя Дмитро Тишко ухвалив взяти під варту російського журналіста Андрія Захарчука, якому СБУ ставить державну зраду.  Про це повідомляє кореспондент «Преступности.НЕТ» із залу суду.

10 лютого цього року в Миколаєві СБУ затримала громадянина України, що працює журналістом у Росії, відкривши на нього кримінальне провадження за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України.

Учора, 12 лютого, слідчий відділ Управління Служби безпеки України в Миколаївській області подав клопотання в Центральний райсуд Миколаєва про обрання запобіжного заходу Андрію Захарчуку у вигляді утримання під вартою.

Під час засідання представник державного обвинувачення зачитав дане клопотання, згідно якого 25-річний Андрій Захарчук, що працює журналістів у російському Федеральному агентстві новин і петербурзькому виданні «Невські новини», у січні-лютому поточного року відвідав кілька міст України – Харків, Київ, Одесу, Дніпропетровськ.

Згідно з даними слідства, після цього він прибув до Миколаєва, де зробив на свій фотоапарат знімки Інгульського та пішохідного мостів, Суднобудівного заводу імені 61 комунара і ДП «Миколаївський бронетанковий завод», співробітники служби безпеки якого і затримали журналіста під час фотозйомки.

Прокурор зазначив, що згідно з Постановою Верховної Ради України від 27 січня Російська Федерація визнана державою-агресором. Таким чином слідство інкримінує журналісту роботу на агресора, а так як він є громадянином України, то, на думку правоохоронних органів, він діяв в порушення статті 65 Конституції України, згідно з якою захист Батьківщини, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України.

При цьому, стверджується, що Федеральне агентство новин є пропагандистським виданням, яке перекручує факти щодо України, створює помилкова думка про Україну і розпалює сепаратистські настрої серед українців. Виходячи з цього, 11 лютого Захарчуку було оголошено обгрунтовану підозру.

У журналіста вилучили фотоапарат «Nikon D700», планшет і ноутбук. Прокурор зазначив, що в техніці журналіста була виявлена ​​переписка, яка підтверджує його приналежність до російському інформаційному агентству.

Держзвинувачення також зазначило, що Миколаївський бронетанковий завод і завод імені 61 комунара є стратегічними об’єктами і підприємствами, що входять в Державний концерн «Укробронпром».

У свою чергу, адвокат журналіста акцентував увагу на те, що Андрій Захарчук є журналістом, і що фотографування і збір інформації є його професійними обов’язками. Захисник Захарчука зазначив, що арешт іноземного журналіста може зашкодити іміджу України на міжнародній арені.

Сам підозрюваний заявив, що зроблені фотографії він не відправляв до Росії і не збирався цього робити. Він зазначив, що він не знав, що не можна фотографувати бронетанковий завод і Інгульський міст. На запитання судді, навіщо він фотографував Миколаївський бронетанковий завод, Захарчук відповів, що це не було прямим завданням редакції.

Варто відзначити, що сам журналіст є українцем, народився в Кіровоградській області і жив у селищі Жовті води Дніпропетровської області, де сьогодні живуть його батьки. Кілька років тому в пошуках роботи він поїхав до Санкт-Петербурга, де спочатку працював офіціантом, в потім влаштувався журналістом, так як давно хотів працювати в цій професії.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар