Кіровоградці долучились до Національного рекорду (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

До Кіровограда завітала вишивана мапа України 26 вересня 2014 року. Ця культурно-мистецька акція «Україна – разом» стартувала у Вінниці 1 серпня минулого року й була спрямована на об’єднання всіх українців за спільною справою – вишиванням мапи України. Ідея проекту – вишити своєрідний оберіг для України, щоб кожен наділив вишиванку побажаннями миру та любов’ю до своєї країни. Символічно, що під час проведення акції було встановлено рекорд України в номінації «Мистецтво», назва рекорду – «Карта України, вишита вручну найбільшою кількістю людей».  

Про це пише сайт prostir.museum

Для участі в рекорді потрібно було зробити хоча б один хрестик на мапі та дати дозвіл на фотозйомку себе за роботою. Це потрібно для підрахунку кількості вишивальників експертною радою Національного реєстру Рекордів. Полотно розміром 1,5 х 2 м проїхало всіма обласними центрами України, побувала в чотирьох містах зони АТО, де були вишиті фрагменти кожного регіону. До вишивання долучалися мешканці усіх областей (близько шести тисяч людей), вимушені переселенці з зони окупації, і, звісно, всі бажаючі незалежно від віку.

Координатором Кіровоградської акції виступила відомий громадський діяч Зоя Лебідь, а Кіровоградський обласний художній музей став організатором безпосереднього проведення акції в нашому регіоні, створивши своєрідний творчий майданчик.

26 вересня 2014 року біля стін Кіровоградського обласного художнього музею до цієї патріотичної акції залучилися кіровоградці, 27 вересня акцію було продовжено під час проведення 44-го Всеукраїнського свята театрального мистецтва «Вересневі  самоцвіти» в Державному музеї – заповіднику Івана Тобілевича «Хутір Надія», згодом,  акція тривала знову в стінах музею та 2 жовтня закінчилася.  Загалом до вишивання було залучено 520 кіровоградців і гостей міста.Кіровоградська область посіла ІІ почесне місце серед усіх регіонів за кількістю вишивальників!

22 січня 2015 року, в день державного свята – Дня Соборності України, в Києві відбулася фіксація національного рекорду в номінації «Карта України, вишита вручну найбільшою кількістю людей». Представники Кіровоградського  обласного художнього музею та найактивніші учасники акції були запрошені на цю урочисту подію до Українського дому (зала «Кобзарева світлиця») в м. Києві. Організаторами заходу, керівником ініціативної групи «Ми – разом» Іриною Кондратенко представникам нашої області були вручені почесні дипломи активним учасникам у встановленні Національного рекорду «Карта України, вишита вручну найбільшою кількістю людей». Отже, ми щиро вітаємо самих активних учасників встановлення Національного рекорду України: колектив Кіровоградського обласного художнього музею, Ларису Гарбузенко, Анастасію Голоднюк, Катерину Цуркан, Ніну Чухрій, Ігоря Кондратьєва та Тетяну Куценко!

Тільки разом ми  – сила, тільки разом ми – УКРАЇНА!

Леся Дмітрієва,
науковий  співробітник відділу науково-просвітницького відділу
Кіровоградського обласного художнього музею

Поширити:

Залишити коментар:

коментар