Програма «подвійних дипломів» Словаччина-Україна: тепер і в КНТУ

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Кіровоградський національний технічний університет приєднався до числа провідних українських ВНЗ, які планують впроваджувати проект паралельного навчання разом із Центрально-Європейським університетом в місті Скалиця (Словаччина).

Випускники програми зможуть отримати два дипломи про вищу освіту: європейського та українського зразка. І для цього не потрібно їхати на тривалий термін за кордон.

Центрально-Європейський університет (SEVS, Stredoeurópska vysoká škola v Skalici) здійснює міжнародну співпрацю з університетами декількох десятків країн світу, має 12 власних представництв у містах: Оксфорд (Англія), Кошице (Словаччина), Вільнюс (Литва), Прага (Чехія) та ін. Останнім часом ЦЄУР заключив договори про паралельне навчання студентів із Одеським національним політехнічним університетом, Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут», Київським національним університетом будівництва і архітектури, Київським міжнародним університетом, Полтавською державною аграрною академією тощо.

Оскільки один із ключових напрямків навчання у ЦЄУР – екологія, словаки запропонували спільний проект кафедрі екології та охорони навколишнього середовища КНТУ. За словами завідувача цієї кафедри, кандидата біологічних наук, доцента Ольги Медведєвої, останні два місяці проходило узгодження навчальних планів кіровоградського і словацького ВНЗ, після чого в рамках міжнародної наукової конференції в місті Кошице відбулося підписання міжуніверситетського договору про співпрацю.

Навчаючись безпосередньо в Кіровограді, студенти матимуть можливість одночасно поступити до ЦЄУР, до бакалавріату на спеціальність «Екологія, охорона навколишнього середовища раціональне використання природніх ресурсів», або до магістратури на спеціалізацію «Менеджмент раціонального природокористування, екологія та охорона навколишнього середовища». Одна з принципових умов паралельного вступу до словацького університету – достатній рівень знання англійської. Для навчання у бакалавріаті – рівень В1 Загальноєвропейської класифікації володіння іноземною мовою, для навчання в магістратурі – рівень В2, відповідно.

Навчання за узгодженими програмами частково відбуватиметься на базі кафедри екології та охорони навколишнього середовища КНТУ, частково – за методиками дистанційної освіти. Студенти ЦЄУР отримують персональні паролі та ключі доступу до матеріалів електронної бази науково-методичної літератури словацького університету, а також зможуть працювати з електронними бібліотеками усіх вищих навчальних закладів, з якими ЦЄУР заключив договори про співпрацю. Якраз на вищезгаданій конференції словаки навели типовий приклад ведення дистанційних занять: професор з Оксфорду одночасно прочитав лекцію студентам у Скалиці і Кошице, які знаходились в аудиторіях, оснащених мультимедійним обладнанням.

Проте для отримання європейського диплому все ж необхідно буде поїхати до Словаччини на складання словацьких державних іспитів та захист підсумкової (для бакалаврів) чи магістерської роботи.

Навчатись в магістратурі за цією програмою «подвійних дипломів» матимуть можливість не лише студенти КНТУ, і не лише випускники кафедри екології. Поступати до магістратури можна буде після отримання рівня вищої освіти «бакалавр» на технічними, природничими, економічними спеціальностями, тому Ольга Медведєва впевнена, що цей проект також зацікавить бакалаврів сільськогосподарського, агрономічного напрямів навчання КНТУ, а також студентів природничих напрямів навчання: хімія, біологія, географія інших вищих навчальних закладів. Не обов’язково кіровоградських.

Взагалі, словаки налаштовані на широке представництво свого навчального закладу в нашій країні, а в межах цієї структури КНТУ має шанси стати базовим партнерським ВНЗ в Центрально-українському регіоні.

Терміни навчання у ЦЄУР – три роки бакалавріату та/або два роки магістратури. Що важливо: протягом навчання у магістратурі Центрально-Європейського університету міста Скалиця студенти складають тести на рівень володіння англійською мовою, з подальшим отриманням міжнародних сертифікатів, таких як ESOL, TOEFL тощо. Також, паралельно навчаючись у ЦЄУР, кіровоградські студенти матимуть можливість брати участь у програмах академічної мобільності (обміну студентами), проходити за кордоном практику та стажування.

Програма «подвійних дипломів» між КНТУ та ЦЄУР має стартувати вже наступного навчального року.

***
До речі, з середини 2000-х років при Кіровоградському національному технічному університеті діють дві спільні франко-українські магістратури в рамках угод між КНТУ та навчальними закладами AgroSup Dijon (Діжон) і ParisTech (Париж). Магістратура КНТУ-AgroSup Dijon готує магістрів за напрямками: «Сталий розвиток сільського господарства; агрономія і захист навколишнього середовища»; «Техніко-економічний менеджмент аграрного обладнання». Магістратура КНТУ-ParisTech здійснює підготовку магістрів за спеціалізацією «Менеджмент індустріальних проектів Схід-Захід». Майже 35 студентів КНТУ успішно закінчили спільні магістратури та отримали два дипломи про вищу освіту: український і французький.

На фото: Ольга Медведєва на міжнародній конференції на тему «Застосування інноваційних технологій у навчанні та науковій діяльності», Кошице, Словаччина.

Підготував Олександр Виноградов для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар