Бовтишка відсвяткувала своє 250-річчя (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У селі Бовтишка, що в Олександрівському районі на Кіровоградщині, відзначили 250 років з дня його заснування.

Як стверджує історія, у ті далекі роки село належало поміщикам Михайлу Івановичу Раєвському і його зятю графу Григорію Ностіцу. Панське господарство існувало завдяки вільнонайманій праці. Різні роботи виконували безземельні і малоземельні селяни. Робочий день тривав від сходу до заходу сонця. Заробітна плата дорівнювала в середньому 15-20 копійок на день. А господарство поміщика складалось з будівель, призначених для утримання більше 100 волів, 120 коней, 30 корів.

На початку ХХ століття в Бовтишці була одна церква, одна однокласна народно-міністерська школа, два цегляних заводи, один водяний і 30 вітряних млинів, 6 кузень, 2 олійниці, 2 винних лавки, спиртовий завод.

Заможних селян було до 10 відсотків від всієї чисельності населення. Переважали середняки, які мали від 5 до 10 десятин землі та бідняки, які мали землі від 1,5 до 4,5 десятин.

Саме й ці епізоди з сільського життя згадувалися під час урочистостей з нагоди ювілею Бовтишки. А у глядацькому залі клубного закладу та на сценічному майданчику присутні могли ознайомитися з фотовиставкою «Світлини моєї родини» та виставкою робіт майстрів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва.

Односельчан та гостей привітав сільський голова Бовтишки Володимир Воєводін. У своєму виступі він теплим словом згадав учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни, які увійшли в історію села. На жаль, їх залишилось тільки двоє – Гаврило Йосипович Дикуша та Палегея Захарівна Матірна.

Не забули тут мудрість і працьовитість старожилів Василя Івановича Марченка, якому від третього липня пішов сотий рік, а також Меланінії Наумівни Спірідонової, якій 12 грудня виповниться 94 роки.

Героями свята були і подружжя, які в нинішньому році відзначили золоті весілля — Василь Самійлович та Парасковія Миколаївна Сухом’яси, Трохим Силович та Занаїда Остапівна Кухарі, та срібні — Василь Іванович та Надія Григорівна Невойти, Сергій Вікторович та Любов Миколаївна Капкани.

Сільський голова зазначив, що в 2014 році народилося 7 дітей – 2 хлопчики — Дмитро Скоромний, Станіслав Олійник та 5 дівчаток — Мілана Гамаюнова, Ірина Марченко, Поліна Григоренко, Вероніка Олійник, Мілана Скрипка.

Гордістю села є земляки: Тамара Созашвілі (Янишевська) – грузинська поетеса, Михайло Павлович Петренко – генерал-майор, учасник бойових дій в Афганістані (нагороджений багатьма орденами та медалями), Іван Данилович Петренко – краєзнавець, археолог, автор багатьох краєзнавчих статей у місцевих газетах, Володимир Васильович Воєводін – кандидат с/г наук, голова департаменту садівництва та виноградарства.

З ювілейною датою всіх жителів села та гостей привітали артисти Кіровоградської обласної філармонії «Єлисавет Ретро», аматорські колективи села.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар