Кіровоград втрачає 34-й добровольчий батальйон!?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

За наказом командування 34-й кіровоградський батальйон “Батьківщина” віднині не буде батальйоном територіальної оборони. Натомість добровольче формування, стане одним з батальйонів 57-ї мотострілкової бригади.

Про це у мережі Фейсбук повідомляє замполіт батальйону “Батьківщина” Марат Сулейманов.

“Для нас це катастрофа, – стверджує Сулейманов. – Ми прийшли на війну як добровольці, як територіальна оборона. За законом ми мали знаходитись тут лише один рік, після чого повернутись до сімей. А тепер ми будемо тут рівно стільки скільки цього забажає командування!”

За словами замполіта, рішення було прийнято без жодної участі добровольців та командирів. Бійців просто поставили перед фактом. Дане рішення набуває чинності з 26 жовтня. Новина спровокувала широке невдоволення серед добровольців, серед яких є як прості містяни так і професійні військові. Більшість з них прийшла в батальйон через “Рух Опору”, і виступала на фронт як добровольці. З перших днів конфлікту “Батьківщина” була на передовій, самотужки звільнила 6 населених пунктів, ліквідувала 2-х ватажків ЛНР, утримувала 10 блокпостів на передовій та готувалась до звільнення Горлівки. Чому один з найбільш боєздатних батальйонів раптово примусово включили до іншої бригади – загадка.

“Ми вкрай невдоволені таким рішенням, та не збираємось закривати на це очі, – стверджує замполіт. – Сподіваюсь, що командування перегляне свою думку та ми зможемо і надалі виконувати свій добровольчий обов’язок”.

За словами Сулейманова, терористи періодично обстрілюють позиції батальйону з танків та мінометів, порушуючи перемир’я. Бійці не можуть відповідати вогнем, оскільки присутні в зоні АТО групи ОБСЄ сприймають це як порушення з боку української армії.

Зідзвонившись з одним з бійців 34-го батальйону – сержантом Андрієм (ім’я змінено з міркувань безпеки), Першій електронній вдалося з’ясувати, що хлопець вже кілька днів перебуває у відпустці і нічого не знає про зміни в статусі свого підрозділу.

“Я взагалі не розумію, як нас можуть перевести в регулярну армію без нашої згоди!? – зазначив Андрій. – Я щодня спілкуюся з побратимами і ніхто з них навіть словом не обмовився про це. Ви впевнені, що це правда?! – не повірив боєць у поширену на Фейсбуці інформацію. – Якщо так, то нам, мабуть, запропонують підписати контракт… Але я на це не погоджусь. Не люблю армію – там всі брешуть. Краще перейду в інший добровольчий батальйон. Як би там не було, а наших братів в АТО без підтримки не залишу”.

У Кіровоградському обласному військкоматі Першій електронній наразі не вдалося отримати роз’яснень з приводу переведення 34-го добровольчого батальйону до 57-ї мотострілкової бригади. Інформацію про становище батальйону  читайте згодом.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар