Затримано 16 терористів та диверсантів

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Контррозвідкою Служби безпеки України затримані 16 терористів та диверсантів. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Зокрема, співробітники СБУ спільно з бійцями батальйону «Азов» затримали громадянина України «П», 1980 р.н., на прізвисько «Краб», який за завданням «ДНР» організовував диверсії на звільнених силами АТО територіях з метою поширення паніки серед місцевого населення та дестабілізації ситуації у регіоні, та у складі батальйону «Восток» зловмисник брав участь у терористичній діяльності на боці «ДНР» біля населеного пункту Піски поблизу м. Донецьк. У вересні ц.р. «Краб» повернувся на контрольовану українськими військовими територію. Маючи окремі завдання та детальні інструкції від ватажків терористів щодо організації підривних акцій у мирних містах Донеччини, зловмисник створив мережу інформаторів та здійснював збір розвідданих для вибору місць найбільшого скупчення людей для вчинення терактів.

Також співробітниками контррозвідки у зоні АТО затримано та задокументовано протиправну діяльність 9 громадян України, які брали активну участь у терористичній діяльності на Донеччині та Луганщині.

Крім цього, неподалік Краматорська на звільненій від терористів території затримано громадянина України «Л», який за свідченнями місцевих мешканців, з липня по жовтень ц.р. брав участь у збройних нападах на позиції сил АТО. Встановлено, що «Л» входив до складу бандформувань терористів під керуванням польових командирів з позивними «Воєвода» та «Урій», які орудували на території Донецького регіону. Того ж дня у Краматорську СБУ затримала його поплічницю – громадянку України «М», яка під виглядом місцевої мешканки легко входила у довіру до містян та збирала інформацію про дислокацію українських сил. Після затримання зловмисниця зізналася, що її було завербовано бойовиком «ДНР» на прізвисько «Йорк». Встановлено, що останній мав зв’язки зі спецслужбами Росії та виконував завдання кадрових офіцерів ГРУ ЗС РФ.

Сьогодні уночі у районі м. Краматорськ затримано громадянина України «К» – колишнього дільничного інспектора Дружківського МВ ГУ МВСУ в Донецькій області, який з перших днів створення місцевих осередків терористичних організацій перейшов на бік бойовиків та брав участь у бойових діях на боці «ДНР». Колишній правоохоронець тероризував місцеве населення Дружківки, погрожуючи зброєю та кривавою розправою, конфісковував у містян мисливську зброю і набої, передавав їх до комендатури «ДНР» для озброєння терористів.

На блок-посту поблизу м. Першотравенськ співробітники СБУ затримали ватажка незаконного воєнізованого угруповання «Беркут-СМЕРШ» громадянина України «Б», на прізвисько «Куба» та бойовика спецпідрозділу терористів «Призрак» т.зв. «ЛНР» на прізвисько «Хаттаб». Для незаконного в’їзду в Дніпропетровський регіон зловмисники сховалися серед великих пакунків та коробок у мікроавтобусі, який нібито перевозив біженців із зони АТО. Диверсанти збирали інформацію про розташування блокпостів, їх охорону, підбирали конспіративні квартири для переховування, визначали маршрути пересування до місць скоєння диверсій та  завчасно орендували у місцевих мешканців автотранспорт, брали участь у збройних нападах на позиції українських військових, тероризували мирних людей. За наявними даними «Куба» безпосередньо причетний до викрадення людей на тимчасово контрольованих бойовиками українських територіях, катувань та розстрілів полонених військовослужбовців ЗС України.

Крім цього, контррозвідка Служби безпеки України затримала громадянина України «Г» на прізвисько «Мінус», який у складі бандформування «ДНР» під керівництвом т.зв. «Скорпіона» забезпечував «пропускний режим» на блокпостах терористів, займався будівництвом та укріплення блокпостів терористів у н.п. Карлівка та Пєски Донецької області.

Наразі стосовно усіх затриманих триває досудове слідство. Затримані дають свідчення.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар