У Світловодському районі набуває розвитку скаутський рух

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Великим святом для світловодських дітлахів став організований цього літа дитячий виховно-вишкільний табір скаутського типу «Школа юного розвідника 2014». У мальовничій місцині поблизу села Нагірне, де в липні було проведено таборування, діти оволодівали навичками життя серед живої природи, займалися прикладними видами спорту, опановуючи техніку туризму, альпінізму, плавання та стрільби з пневмозброї, вивчали прийоми самозахисту, займалися вправами з пластовою палицею, виготовленням лука й стріл тощо.

А ще вчилися куховарити, будувати споруди з дерева та надавати першу медичну допомогу. Весело й дотепно проходили скаутські ігри на уважність. Незабутніми були вечори з піснями біля багаття. Під час таборування влаштовувалися також цікаві й змістовні екскурсії. Пластуни відвідали музей в с. Нагірне, здійснили подорож до Холодного Яру, побували в Суботові та Чигирині.

Маючи на меті продемонструвати можливості громадського та приватного сектору в організації змістовного дозвілля дітей та їх фізичного й духовного розвитку, патріотичний табір скаутського типу вперше в районі провели, не залучаючи бюджетних коштів і без допомоги районної освіти. А зробили це виключно на спонсорські внески.

Патріотичний табір для підлітків організували й провели пластуни станиці Черкаси Пласту НСОУ, Станиці Крилів-Світловодськ та козаки “Буджацького січового козацького війська”. Особливу роботу з вирішення організаційних і кадрових питань проводила світловодська старшопластунка Ірина Скопенко.

Правильне та своєчасне харчування організував світловодський пластун, бронзовий призер України в одному з видів єдиноборств Роман Нечаєв.

Табір діяв під патронатом голови РДА Руслана Степури, який двічі відвідував пластунів, проводив з ними бесіди та нагороджував переможців змагань. Надзвичайно важливу роботу було проведено завідувачем сектору молоді та спорту Світловодської РДА Ларисою Самойленко, а транспортним забезпеченням особисто опікувався перший заступник голови РДА Сергій Орленко.

Незважаючи на те, що влаштування скаутських таборів є досить непростою справою і для учасників таборування, і власне для самих організаторів, адже без спеціальної підготовки їх не проведеш, цей вид дозвілля як одного з найефективніших засобів виховання відповідальних лідерів набуває все більшої популярності серед дітей і підлітків Світловодського району. Тож даний напрямок патріотично-виховної роботи голова РДА Руслан Степура вважає надзвичайно перспективним, адже не випадково табори скаутського типу в західних країнах охоплюють від 50 до 80 відсотків дітей шкільного віку.

«Як відомо, бойскаутами були майже всі Президенти СЩА, більшість парламентарів і лідерів європейських країн, – зазначає Руслан Степура, – і це не дивно, бо саме скаутське виховання дозволяє ще змалку прищеплювати дітям людські чесноти та патріотичні почуття й разом з тим розвивати в них організаційні здібності та лідерські якості».

Враховуючи інтерес світловодських підлітків до скаутського руху, голова РДА вирішив підтримати ініціативу місцевих пластунів щодо проведення в вересні ще одного вишкільно-патріотичного табору для учнів 9 – 11 класів. Під час вересневого таборування допризовники пройшли дводенний вишкіл з військової підготовки, який включав навчальні й практичні заходи. Юнаки та підлітки навчалися орієнтуванню на місцевості, прийомам влаштування табору та надання першої медичної допомоги. Зростання популярності такої активної форми дозвілля як військово-патріотичне таборування, яке окрім націоналістів наразі в регіоні практично ніхто не використовуює, дає підстави для оптимізму, що до наступного літнього сезону пластовий рух у районі набере ще більш масового характеру. Головне, щоби готовими до цього були потенційні спонсори та керівництво району.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар