Правами 11 тисяч дітей знехтували. На їх користь відшкодовано 1,3 млн. грн.

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

З понад 4 мільйонів школярів відпочили у позаміських таборах лише чверть – 811 тисяч осіб. Не отримали цих послуг майже 7 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Оздоровлено лише кожну четверту дитину-інваліда. Усього за результатами проведених перевірок прокурорами розпочато 21 кримінальне провадження, притягнуто до відповідальності 476 службових осіб, у т. ч. 67 – контролюючих органів. Поновлено права 11 тисяч дітей, на їх користь відшкодовано 1,3 млн. грн., задоволено позови на 20 млн. грн.

Лише після втручання органів прокуратури Закарпатської, Одеської, Херсонської областей з місцевих бюджетів додатково виділено 1 млн. грн., за рахунок яких відновлено здоров’я 2 тисяч дітей пільгових категорій, повідомляє Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

Під час перевірки додержання прав дітей на оздоровлення та відпочинок ГПУ було встановлено, що органи виконавчої влади, керівники дитячих установ не вживають дієвих заходів, спрямованих на створення належних умов для відновлення здоров’я дітей, доступності та якості оздоровчих послуг, розвитку мережі та зміцнення матеріально-технічної бази таборів відпочинку, санаторіїв.

У Вінницькій, Запорізькій, Львівській, Тернопільській, Харківській областях до дитячого центру «Молода гвардія» за державні кошти направлялися діти, які не мали передбачених законом пільг. За цими фактами прокурорами розпочато кримінальні провадження, заявлено позови про повернення незаконно витрачених коштів.

У Дніпропетровській, Одеській, Тернопільській та інших областях, м. Києві установлено непоодинокі факти розкрадання та нецільового, використання коштів, виділених на оздоровлення дітей або поліпшення матеріально-технічної бази закладів відпочинку, викрито незаконні оборудки з їхнім майном.

Розпочато кримінальне провадження за фактом незаконного перерахування службовими особами дитячого оздоровчого центру Дніпропетровської області суб’єкту господарювання 450 тис грн. бюджетних коштів за не побудований басейн.

Прокурором м. Києва також зареєстровано кримінальне провадження стосовно колишнього керівника районного управління освіти столиці, який незаконно відчужив майно дитячого спортивно-оздоровчого табору «Славутич» вартістю 2,7 млн. грн.

У ході прокурорської перевірки виявлено, що в значній частині закладів не забезпечено задовільних умов проживання, харчування, належної організації дозвілля підлітків, що призводить до негативних наслідків. Поточного року під час відпочинку травмовано 18 підлітків, сталося отруєння 54 дітей.

Також не відповідає реальному стану законності діяльність регіональних підрозділів Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України щодо нагляду за додержанням нормативних документів з безпечної експлуатації атракціонів. За втручання прокурорів діяльність 36 небезпечних об’єктів припинено.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар