Добрянський завод паливних гранул: європейська якість для українських споживачів

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Одне з найголовніших питань, яке сьогодні постало перед Україною в цілому і Кіровоградщиною зокрема, є перехід на альтернативні види палива. Часи, коли вугілля, дрова і, головне, природний газ повністю забезпечували потреби населення в теплі, відходять в минуле. Необхідність пошуку інших джерел отримання побутового тепла спровокована не лише поступовим виснаженням традиційних для України паливних матеріалів і нестабільною геополітичною ситуацією, а й прагненням українців жити за євро стандартами. Варто відмітити, що Європа вже давно працює над означеною проблемою і робить в цьому напрямку великі успіхи, умудряючись добувати тепло й енергію навіть з побутових відходів та іншого сміття.

На фоні України в питанні забезпечення альтернативних джерел тепла Кіровоградщина далеко не пасе задніх, адже саме тут – у маленькому селі Добрянка Вільшанського району – знаходиться невелике, але потужне підприємство по виробництву паливних гранул – екологічно чистого палива.

Завод, що входить до складу ТОВ Креатив Агро, початково орієнтувався на виробництво гранул з соломи та інших відходів, які залишалися на полі після збору урожаю. Процес виробництва гранул був сезонним і дуже швидким: одразу за комбайном, який збирав урожай на полі, відбувалося тюкування соломи ібур’янів, які підсушувалися і перероблялися на паливні гранули. Підприємство виробляло по 4 тонни гранул в годину (тобто близько 30 тисяч тонн в рік).

З такими об’ємами і високою якістю виробництва Добрянський завод швидко завоював довіру споживачів на європейському ринку. До 2013 року вся його продукція постачалася в Польщу, Швейцарію і Німеччину. Проте, минулого року європейські виробники забили на сполох, адже дешевший, але не менш якісний український товар, почав обвалювати ціни і активно витісняти європейців з власного ринку. Щоб підтримати національних виробників, ряд європейських країн ввели мораторій на ввезення пілетів та паливних гранул з соломи. У результаті, Добрянський завод скоротив поставки своєї продукції у кілька країн.

Керівництво заводу досить швидко (за 2 місяці) знайшло вихід з ситуації – завдяки переорієнтації виробництва було збережено робочі місця і забезпечено надходження до районного і обласного бюджетів.

Підприємствопереобладналося і почаловиготовляти паливні гранули з лушпиння соняшника (відходи третьої категорії), яке забирали в сусідньому селі Бандурка. Також було запроваджено лінію виробництва гігієнічних підстилок для великої рогатої худоби та домашніх улюбленців – котів й собак (екологічно чисті наповнювачі для біотуалетів). Також було освоєно технології виготовлення більше 6 сортів комбікормів з люцерни, соломи і відходів соєвого виробництва. Дана продукція користується попитом в Польщі і Швейцарії, де її активно купують для корів, овець, коней, кіз.

Місцеві працівники також купують для своїх господарств продукцію власного виробництва, особливо запасаються кормами та паливними гранулами на зиму.

«Минулого року у нас з’явився українських споживач – на підприємствах було встановлено сушили на солом’яних гранулах, в багатьох установах і приватних помешканнях почали використовувати котли на альтернативному паливі, тож наша продукція знайшла своїх споживачів і тут – в Україні. І це приємно, адже хочеться, щоб наші люди мали доступ до сучасних і якісних товарів. Наша продукція цілком відповідає європейським стандартам якості, а за цінами є навіть дешевшою», – зазначив директор заводу Павло Ігнатьєв.

За його словами, минулого року на український ринок пішло близько 10% паливних гранул добрянського виробництва. А цьогоріч, не зважаючи на те, що сезон для підприємства лише розпочався, українські споживачі отримали вже близько 30% продукції (і попит зростає!).

Нині на підприємстві у дві зміни працює 32 робітники. Завод повністю комп’ютеризований, а заготівля сировини відбувається механічно, тож від людей не вимагається працювати з лопатами й граблями, а лише контролювати роботу техніки.

Під час заготівлі сировини потужності підприємства дозволяють збільшувати штат працівників до 84-х, адже тут є власна техніка для збирання соломи. У сезон (протягом двох місяців) використовуємо 7 комплексів прес-підбірників CLASS, які роблять тюки розміром 2,5Х1,5 м. Роботу одного такого комплексу забезпечують 6 трактористів, які працюють на власне прес-підбірниках, «метілках», які змітають всю солому з поля, навантажувальних«скорпіонах», які збирають тюки і звозять на край поля, а також на вантажівках, які перевозять тюки на місце виробництва гранул – до заводу.

Середня заробітна плата працівників заводу складає 3 тис. грн. При цьому робітникам забезпечуються усі державні соціальні гарантії (лікарняні, відпустки, подарунки для дітей і дорослих на свята тощо), вони мають змогу купувати продукцію заводу за зниженими цінами. Для забезпечення комфортних умов праці на заводі було обладнано зручні роздягальні, сучасні душові кабіни, внутрішні туалети, а взимку всі приміщення опалюються гранулами власного виробництва.

Як розповів директор заводу, підприємство не зупинятиметься на досягнутому і в недалекому майбутньому планується повністю забезпечити потреби українського ринку в біопаливі продукцією з Добрянки. Тим більше, що ці потреби зростають через перехід опалювальних систем з газу й вугілля на альтернативне пальне. І, звичайно,директор планує вивести підприємство європейські ринки – цього разу з виробництва комбікормів.

«Сьогодні підприємства Групи Креатив виготовляють високоякісний протеїн, тож ми маємо змогу на основі якісних шротів виготовлятипершокласні комбікорми і забезпечити нимиринок Європи. Ми вже підписали з Польщею контракт на поставку комбікормів для корів у розмірі тисяча тонн в місяць. Нині ведуться переговори з ОАЕ. А Марокко, Туреччина і Швейцарія вже замовили пробні партії продукції. Надалі плануємо розширятися як в бік Європи, так і на ринки Азії», – зазначив Павло Ігнатьєв.

А незабаром (у листопаді) продукція Добрянського заводу буде представлена на найбільшій у Європі виставці кормів, яка відбудеться в Голландії. Після цього, впевнений директор, перед підприємством відкриються нові ринки, що дасть змогу розширити виробництво, створити нові робочі місця і забезпечити ще більші надходження до скарбнички Кіровоградщини.

Марія Нагай для першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар