Світловодські світлофори як пам’ятник марнотратству

Минулої середи, 30 липня, на 61-ій черговій сесії Світловодської міської ради місцеві обранці підтримали ідею придбання світлофора задля його установки на перетині вулиць Богдана Хмельницького і Вадима Бойка у районному центрі.
Потреба у світлофорі, як пояснили своє рішення можновладці, виникла через те, що вулицю Богдана Хмельницького у Світловодську аж занадто добре відремонтували: водії, відчуваючи хороший асфальт, постійно намагаються перевищити там швидкість, що стало причиною уже двох серйозних ДТП.

Така хороша річ як світлофор має один великий мінус – ціна, яку депутати вирішили заплатити. Справа в тому, що світловодські обранці вирішили внести поправки до міського бюджету на суму 240 тисяч гривень (!) для придбання світлофора. Цікавий факт: як стверджує кореспондент видання «Перша електронна газета», до ремонту вулиці світлофор на ній був, але потім просто «зник у невідомому напрямку», і зник так, що жоден із відповідальних посадовців не зміг пояснити, де подівся цей прилад.

Інформацію про те, що в Світловодську встановлюють ледь не золотий світлофор (на 240 тисяч гривень, до речі, на вулиці можна було б повішати злиток золота вагою 450 грамів) швидко підхопили електронні ЗМІ: дійсно, в мережі Інтернет можна купити світлофор за ціною від чотирьох до шести з половиною тисяч гривень – ця сума явно менше 240 тисяч. Місцевій владі довелося виправдовуватися: заступник міського голови Світловодська з комунальних питань Олександр Сич дав розгорнутий коментар інтернет-виданню «Світловодськ», де запросив усіх бажаючих облаштувати світлофор на цих вулицях «за 4,5 тисячі або за 6200 гривень». Мовляв, якщо такі розумні, зробіть самі.

Олександр Сич повідомив місцевим журналістам, що для обладнання перехрестя вулиць Хмельницького та Бойка потрібен не один світлофор.

«До того ж, – цитує чиновника видання, – під час роботи депутатських комісій було висловлено побажання, щоб зазначене перехрестя було обладнане не лише світлофорами для водіїв, але й для пішоходів. При цьому світлофори для пішоходів мають бути оснащені таймером, аби людина знала, скільки часу їй залишилося, аби перейти вулицю».

Заступник міського голови Світловодська також послався на «певні вимоги для монтажу світлофорів нового покоління, які устатковані світлодіодами, а не лампочками» (це теж якось вплинуло на ціну). Наші кореспонденти проштудіювали Національний стандарт України ДСТУ 4092-2002 під назвою «Світлофори дорожні. Загальні технічні вимоги, правила застосовування та вимоги безпеки», та не знайшли там жодного слова про принципові відмінності у монтажі світлодіодних і лампових світлофорів.

А тепер – невеликі підрахунки. Депутати Світловодської міської ради виділили на облаштування перехрестя світлофорами 240 тисяч гривень. Вартість найдорожчого стандартного світлодіодного дорожнього світлофора, який ми знайшли в інтернеті, – 7220 гривень. Для облаштування перехрестя потрібно чотири світлофори дорожні і чотири світлофори пішохідні. Навіть якщо припустити, що подвійний дорожній світлофор (на обидві смуги) – це два різні світлофори, загальна сума, яку необхідно заплатити, буде дорівнювати 86 тисячам 640 гривням (пішохідні світлофори ми рахували за ціною дорожних). Округлимо до 90 тисяч цю цифру і додамо до неї ще 50 тисяч на різного роду проектну і дозвільну документацію та 50 тисяч на установку. Чомусь ніяк не виходить 240 тисяч гривень. Додамо до отриманої суми (ми нарахували уже на 190 тисяч) ще по 10 тисяч на 4 таймери, яких забажали депутати і маємо 230 тисяч гривень. Все одно, навіть за найбільш марнотратного рахування, не виходить ніяк 240.

Можна пригадати скандальну новину з Черкас, датовану 2013 роком. Тоді, 30 вересня 2013, департамент економіки та розвитку Черкаської міськради, за результатами тендеру закупив півтисячі трисекційних світлодіодних світлофорів по 727 євро за штуку, та трисекційні світлодіодні пішохідні світлофори (з таймерами, як і хочуть в Світловодську) за 692 євро/шт.. Простенький підрахунок показує, що міську раду Світловодська повністю задовольнила б сума у 8 тисяч 584 євро або 140 тисяч гривень за курсом НБУ. Куди підуть іще 100 тисяч? Питання риторичне.

Чомусь склалося таке враження, що світловодські чиновники досі не можуть зрозуміти, що в країні йде війна. Вони, живучи у своєму маленькому «містечковому» світі, виправдовуються за завищений бюджет на світлофори (так у нас робили усі і при Кучмі, і при Ющенку, і при Януковичу, коли дерибанили якісь кошти). А виправдовуватися слід не за це: слід виправдовуватися за те, що бронежилетів міська влада закупила на 94 тисячі гривень, а не на 240; виправдовуватися за те, що таймер на світлофорі важливіший врятованого від життя солдата.

Володимир Кондрашов, “Нова газета”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар