“Ми не маємо права допустити ліквідацію вітчизняного уранового виробництва” – нардеп Поляков виступив на підтримку шахтарів Кіровоградщини

ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», що знаходиться у місті Смоліно Маловисківського району на межі банкрутства. Це єдине в Україні підприємство, що забезпечує видобуток та переробку уранової руди і виробництво концентрату природного урану. Про це 6 лютого на телеканалі “Рада” заявив народний депутат України та координатора ГО “ВО Активне довголіття” Максим Поляков.

«Це підприємство має офіційний статус стратегічно важливого для економіки країни. Наслідки його ліквідації катастрофічні. Ми не можемо допустити, щоб у державі була знищена уранова галузь, адже це енергетична безпека України! Ми не можимо дозволити, щоб шахтарі та вузькоспеціалізовані, високопрофесійні фахівці, а їх близько 6 тисяч, потрапили під скорочення, а Маловисківський район недоотримував податки на свої потреби. Район почне занепадати», – зазначив Максим Поляков.

Ситуація виникла у 2017 році, коли НКРЕКП затвердила нові тарифи на електричну та теплову енергію, що виробляється на атомних електростанціях. Це призвело до збиткової діяльності підприємтва (600 млн. грн. збитків у 2019 році). Хоча до оподаткування результати його діяльності були позитивними: у 2016 році – 604 млн. грн., у 2017 – 479 млн. грн. потрапили у державну казну.

Вирішення цієї ситуації парламентар вбачає у приєднанні ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» до ДП «Енергоатом».

«Це приєднання вирішить одразу декілька питань: уранова галузь і надалі працюватиме і буде забезпечувати країну атомною енергетикою, ми збережемо робочі місця і навіть отримаємо нові, таким чином галузь стане більш інвестиційно привабливою. Також ми матимемо повний цикл роботи: від видобутку до переробки. І це буде єдине правильне державницьке рішення. Ці шахти перспективні, їх необхідно дофінансувати і дати можливість нормально функціонувати, а не закривати і залишити людей без роботи», – додав нардеп Поляков.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар