Пластикові квіти з кладовищ розкладаються 100 років, – Лабораторний центр

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
© radar.in.ua

Особливо популярними товарами на ринку напередодні поминальних днів стають пластикові квіти. Незважаючи на їхню синтетичність, люди часто помилково вважають, що саме така поминальна атрибутика є більш доречною. Проте у цей час спеціалісти Лабораторного центру б’ють на сполох – науково доведено критичну шкідливість пластикових квітів. Фахівці наголошують на тому, що під час спалювання пластикових квітів та вінків виділяється «ціла таблиця Мендєлєєва», а розкладання таких матеріалів у ґрунті триває протягом сотні років.

Інформує Перша електронна за матеріалами Лабораторного центру.

“Відомо, що «штучні» прикраси швидко втрачають колір і вигляд, тому за місяць-другий їх викидають. Найкраще, замість штучних квітів та вінків посадити на кладовищах живі квіти”, пишуть у Лабцентрі.

За інформацією фахівців, у багатьох країнах кладовища засаджені квітучими деревами та кущами, і замість штучних квітів прийнято приносити вазони. Наприклад, у Німеччині на рівні закону передбачено штрафні санкції для тих, хто ще приносить пластик на цвинтар.

“Традиція приносити штучні квіти і вінки на кладовища в Україні прижилась всього лише протягом останніх 25 років. Багато хто пам’ятає часи, коли квіти приносили лише справжні, а вінки – лише з природних матеріалів. Матеріал, з якого виготовляють штучні квіти зараз, різноманітний. Виробляють його переважно у Китаї. І не завжди матеріали, з яких виготовляють квіти і вінки, мають супровідні документи та не виділяють шкідливі хімічні речовини про контакті з опадами”.

За утилізацію старих пластикових вінків та квітів відповідають місцеві громади. Саме вони мають дбати за прибирання кладовищ, а отже і забезпечувати вивіз сміття на полігони твердих побутових відходів.

“Якщо в містах пластикові вінки та квіти з кладовищ вивозять на полігони, то в більшості сільських населених пунктів їх просто спалюють. Вчені довели, що під час спалювання пластикових квітів та вінків виділяється «ціла таблиця Мендєлєєва», а ще велика кількість діоксинів, які отруюють довкілля та мають негативний вплив на стан здоров’я людини. Також не можна ці вінки і квіти закопувати, бо час розкладу пластику та паперу, просоченого парафіном, дуже тривалий – близько ста років”.

Наостанок фахівці Лабораторного центру закликають не приносити пластикові квіти на кладовища, а замінити їх живими рослинами.

“Отже, апелюємо до здорового глузду і свідомості, відповідальності за себе, близьких та довкілля та просимо відмовитись від штучних квітів та вінків. Зберігаючи пам’ять про померлих пам’ятаємо, що альтернативою штучним вінкам та квітам є живі рослини”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар