Кому заважають блокпости в області?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Протягом квітня-травня увага громадськості була прикута до масштабного спорудження блокпостів на території Кіровоградщини. Як запевняли людей посадовці різних рівнів – це заходи безпеки, необхідні для захисту області від можливого проникнення терористів-сепаратистів зі східних регіонів України. 

Мабуть загроза вже відступила і в країні панує мир, адже блокпости почали демонтувати так само швидко, як перед цим встановлювали.

Зокрема, зникли пости на в’їздах у Кіровоград зі сторони Знам’янського та Бобринецького напрямів.
Причиною демонтажу назвали брак правоохоронців і відсутність добровольців, бажаючих там чергувати.

Про це головний міліціонер області Анатолій Вітюк згадував ще кілька тижнів тому під час прес-конференції. Тоді він заявив, що представники кіровоградського народного ополчення, які просили видати їм каски та бронежилети для забезпечення безпеки на блокпостах, отримали бажану захисну амуніцію, проте на місці чергування чомусь не з’являються.

Як пояснив координатор народного ополчення Сергій Шишкін, у них просто бракує людей, адже багато з них вступило до територіального батальйону оборони №17 . Зі свого боку, Анатолій Вітюк наголосив, що «зайвих» правоохоронців під його юрисдикцією теж немає.

Найбільш незрозумілим є становище блокпоста в Голованівську, який оголосили «поза законом» ще до того, як він почав функціонувати.

Тут за спорудження блокпоста взялася ледь не вся громада селища. До роботи приступили, коли голова Голованівської РДА Ігор Ткаченко отримав від облдержадміністрації офіційний лист. У документі в.о. обов’язків начальника обласного УМВС В. Мігалатюк звертався до голови ОДА Олександра Петіка з проханням надати керівникам територіальних підрозділів розпорядження щодо сприяння правоохоронцям в облаштуванні блокпостів.

Як розповів Першій електронній Ігор Ткаченко, отримавши відповідні розпорядження, він звернувся до громади за підтримкою. Свій внесок у спільну справу зробили місцеві правоохоронці, рятувальники, активісти, підприємці, мисливці. Разом їм вдалося спорудити дійсно потужний блокпост, забезпечити світлом і водою. Але щойно все було готово, як виявилося, що блокпост треба розібрати.

Як розповіли Першій електронній активісти, які брали участь в спорудженні посту, голові РДА вище керівництво з облдержадміністрації наказало негайно зруйнувати блокпост. Конкретних причин пояснити ніхто не міг. Того ж дня, за словами активістів, працівники Голованівського РВ УМВС відмовилися чергувати на посту разом з цивільними – сказали, що їм «не дозволяє керівництво».

«Керівництво» (Анатолій Вітюк) запевнив Першу електронну, що виникло якесь непорозуміння. Насправді, за його словами, в Голованівську взагалі не планували будувати блокпост, бо відповідне розпорядження стосувалося лише східних районів області, які дійсно під загрозою. Більше того, він зазначив, що в області все-одно не вистачає правоохоронців, щоб забезпечити роботою вже існуючі пости.

Нагадаємо, що у вище наведеному документі не йдеться про східну частину області, проте згадуються магістральні шляхи (як от траса Київ – Одеса, яка проходить повз Голованівськ, з’єднуючи столицю країни з півднем і Кримом).

«Губернатора мабуть не правильно поінформували. Ми будували блокпост силами громади на виконання розпорядження голови ОДА», – намагався пояснити голова Голованівської РДА. Хто саме і про що «не так» поінформував Олександра Петіка нам не вдалося з’ясувати.

«Я можу взяти цю вину на себе. Так, я винен! Моя вина у тому, що я хочу захистити свій район, – продовжив Ігор Ткаченко. – Я не знаю чи це є державницькою позицією – руйнувати блокпости в такій складній для країни ситуації».

Також він повідомив, що голова ОДА не скасував розпорядження Ткаченка про спорудження блокпоста. Офіційного розпорядження про його зруйнування теж не надходило, а нищити споруду за самим лише невмотивованим усно висловленим бажанням чиновника, громада не дозволяє.

Наразі місцеві активісти самотужки несуть нічне чергування на блокпосту. Вони стверджують, що готові охороняти свій район, навіть якщо офіційна влада цього не робитиме.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар