Обов’язкове сортування сміття: чи готова Україна до нововведень

Завадівське сміттєзвалище у Кропивницькому

Протягом шести років в Україні мала тривати підготовка до запровадження новітніх європейських тенденцій з перероблення сміття, аби такі нові обов’язки не стали для громадян несподіванкою. А от чи проводилися бодай якісь заходи – дізнавалися журналісти “5 каналу“.

Про це повідомляє Перша електронна.

Від 1 січня в Україні запрацювало обов’язкове сортування сміття. Закон ухвалили ще 2012 року. Згідно з документом, сортувати мають усі побутові відходи на придатні до переробклення, небезпечні, і такі, що підлягають захороненню. Спочатку за справу мають взятися мешканці, для яких повинні створити відповідні умови.

За задумом, сміття відсортовуватиметься у два контейнери. До одного викидатимуть так звані тверді фракції, до іншого – вологі відходи. Чиновники кажуть, що, можливо, встановлять ще один контейнер, який використовуватимуть суто для скла.

Читайте також: Із 1 січня українців зобовязали сортувати сміття – яким буде штраф

Ілюстрація

Вологі відходи – це різноманітна органіка або відходи і упаковки, забруднені залишками їжі. Таке сміття утилізуватимуть на полігонах. А ось сухі відходи, придатні для перероблення, повторно сортуватимуть на спеціальних лініях та в подальшому перероблятимуть. Такий порядок роботи має бути прописаний у спеціальних документах – схемах санітарного очищення населених пунктів.

“Із 27 тисяч понад десять тисяч мають таку схему. Це трохи менше 30% від усіх населених пунктів. Якщо є така схема, то передбачена роздільна схема сортування”, – пояснює начальник управління благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіонрозвитку Максим Барінов.

Але затверджена схема – ще не гарантія того, що від 1-го січня в цих населених пунктах сміття почали утилізовувати за новими правилами.

Як це працює у Києві

У столиці вже використовують трохи більше двох тисяч контейнерів для роздільного сортування. При цьому мешканці часто не звертають уваги, який тип сміття до них треба викидати.

Як і в більшості населених пунктів, у Києві бракує сортувальних ліній, з яких відходи направлятимуться на перероблення. Їх спорудження обіцяють на 2018 рік.

“Функціонує система сортування сміття у місті, але вона не є 100-відсотковою. На сьогодні близько 10% сміття ми сортуємо”, – каже заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

На відсутність повноцінної інфраструктури для сортування та перероблення сміття нарікають також екологи.

“У нас є десь 10-15 фабрик, які переробляють пластик, а треба – 100. Якщо ми збиратимемо пластик, то куди ми будемо його везти на переробку? Друге питання стосується елементів, які загрожують життю та здоров’ю людей. Наприклад – батарейки, лампи, прилади із ртуттю. Це треба збирати, бо зараз їх кидають у баки”, – каже еколог Володимир Борейко.

Яка ситуація із переробленням сміття в Україні на тепер

У Мінрегіонрозвитку кажуть, що в Україні загалом відсортовують та переробляють лише близько 3% відходів, ще 3% – спалюють на єдиному сміттєспалювальному заводі, а решту – вивозять на полігони. Після створення нових сміттєспалювальних підприємств та сортувальних ліній обсяг відсортованих відходів з часом сподіваються підняти до 50%.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар