Відкриття меморіалу у Хащуватому (фото)

У День Перемоги, 9 травня, у селі Хащуватому Гайворонського району відбулося відкриття найбільшого в Європі меморіалу пам’яті жертвам Голокосту.

Як повідомив кореспондент Першої електронної, під час відкриття меморіалу діти читали спогади  Ріви Ташлицької, яка у лютому 1942 року була 11-річною дівчинкою. Німецько-фашистські прихвосні зігнали тоді всіх жителів села єврейської національності до сільського клубу, а потім по 20 чоловік викликали і вели до яру на розстріл. Не жаліли ні старих, ані матерів з маленькими дітьми. З п’яною лайкою примушували всіх роздягатись і становили чергову партію мирних селян на коліна перед обривом із трупами.

За 2 дні у лютому 1942 року на цьому місці поліцаї згубили більше тисячі невинних людей, в тому числі 376 дітей.

Минуло вже 72 роки, та події лютого 1942-го у Хащуватому не забувають. Щороку 16 лютого на кладовище, яке було створене на місці розстрілу, збираються односельці й небайдужі люди, щоб вшанувати пам’ять безвинно убієнних громадян. Багато земляків з усіх куточків світу приїздять сюди у День Перемоги, 9 травня. А рік тому на традиційній зустрічі Пам’яті ними було прийнято рішення про створення меморіалу на місці «Хащуватського Бабиного Яру». Створили опікунську раду, організували збір коштів. Одними з перших зробили пожертви Борис Ташлицький, Ігор Крутий, Іларіон та Юхим Мармери, Леонід Купітман та інші.

І ось, рік по тому тут зведено першу чергу будівництва меморіалу. Встановлено пам’ятник закатованим у роки війни євреям Хащуватого, збудовано стіну плачу, на якій викарбувані прізвища розстріляних. У центрі меморіалу — мармурова Зірка Давида. В майбутньому організатори проекту планують також створити тут паркову зону, відповідний ландшафт тощо.

На відкриття меморіалу приїхали сотні людей з різних куточків України і світу. Виступили відомий правозахисник, член Гельсінської спілки, позаштатний радник Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, голова асоціацій єврейських громад України Йосиф Зісельс та інші. Виступаючі дякували ініціаторам і учасникам будівництва меморіалу. Відзначали, що відкриття такої символічної споруди у нинішній неспокійний час в нашій країні дає змогу усім ще раз згадати уроки історії і не допустити подібного у майбутньому. Такі проекти об’єднують і згуртовують людей, сприяють міжнаціональному миру та міжконфесійній злагоді.

Під час церемонії відкриття меморіалу пам’яті слова подяки і відзнаки був удостоєний керуючий його будівництвом, один із перших ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС хащуватець Віктор Бевзенко. Йому голова обласної ради Олександр Чорноіваненко за багаторічну сумлінну працю і вагомий особистий внесок у будівництво меморіального комплексу «Хащуватська трагедія» вручив Почесну Грамоту обласної ради та годинник з гербом Кіровоградщини.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять розстріляних єврейських жителів Хащуватого. Старшокласники поклали свічки пам’яті до пам’ятних дощок, а почесні гості і всі присутні — квіти до пам’ятника розстріляним хащуватцям.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар