На Луганщині СБУ затримала жінку-інформатора бойовиків

ІАЦ РНБО інформує про ситуацію у зоні АТО.

Луганський напрямок

Обстановка залишається незмінною. Понад 70% ворожих обстрілів припадають на Попаснянський район. Окупанти один раз застосовували міномети (у Троїцькому). При цьому було випущено до 10 мін.

Також окупанти порушили режим тиші у Станиці Луганській, Трьохізбенці та Кримському.

За фактами, які оприлюднив сьогодні на брифінгу речник  Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник, внаслідок ворожих обстрілів пошкоджено лінію електропередачі Слов’яносербськ-Трьохізбенка. Без електроенергії залишилися 1400 абонентів у селах Трьохізбенка, Оріхово-Донецьке і Калаус Новоайдарського району. Тривають ремонтні роботи.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку сталося 15 ворожих обстрілів.

Донецький напрямок

Як і позавчора, основними районами бойових дій залишаються Луганське та ділянка фронту Кам’янка – Авдіївка – позиція «Шахта Бутовка». Противник активізувався у другій половині дня, і застосовував міномети, танки, іншу бронетехніку, а також снайперів.

Окрім цього, противник двічі порушив режим тиші у Новолуганському. В інших районах (під Горлівкою та в Донецькому аеропорту) вчора бойові дії не велися.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку сталося 17 ворожих обстрілів, зокрема 7 – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

Основні події вчора розгорнулися у Водяному, що на схід від Маріуполя. Вчора на цих рубежах відбулося бойове зіткнення між українськими військами та противником. Також наші позиції та житлові райони Водяного пережили кількагодинні потужні обстріли з важкого озброєння.

Події розгорталися таким чином. Вранці дві ворожі ДРГ (чисельністю до 20 бойовиків кожна) атакували 2 наші позиції, висунувшись з боку Саханки. Напад успішно був відбитий силами АТО, і окупанти були змушені відступити, наразившись на влучний вогонь та міцний опір з боку наших військ. Пізніше, намагаючись вирівняти становище, окупанти відкрили масований вогонь з усіх наявних у прифронтовому районі зразків важкого озброєння – мінометів, гармат і РСЗВ «Град». При цьому було випущено більше 50 мін, по 40 снарядів зі 122-мм та 152 мм гармат, 65 реактивних боєприпасів з «Града».

Втрати ворога (так званий «9-й полк») у цьому бою оцінюються від 5 до 8 бойовиків загиблими, від 13 до 16 пораненими.

Один із ворожих обстрілів з «Града» влучив безпосередньо у село Водяне, що було зафіксовано камерами відеоспостереження.

Одночасно бойовики вели вогонь з іншого напрямку, щоб відволікти наших військовослужбовців від напрямку головного удару. При цьому вони важке озброєння не застосовували.

На інших опорних пунктах українських військ на півдні області – в Талаківці, Лебединському, Широкиному – також вчора було неспокійно. Окупанти обстріляли їх з мінометів, гармат і танків.

У Новотроїцькому вчора сталося 4 ворожих обстріли – 2 снайперських і 2 артилерійських. По наших позиціях було випущено понад 50 мін і снарядів. Здебільшого це відбувалося ввечері, між 20 та 21 годиною.

У Мар’їнці та Красногорівці окупанти також застосовували міномети.

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку сталося 28 ворожих обстрілів.

За минулу добу внаслідок бойових дій 3 українських військовослужбовців загинули, 9 – дістали поранення і травми.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблих воїнів.

Інформація ГУР МОУ

16 березня бойовики зі складу так званої «7-ї бригади» російсько-окупаційних військ встановили інженерні загородження з використанням протипіхотних мін ПМН-2 на світлодарській дузі. Цей клас мін відомий за сумною назвою «Чорна вдова», і заборонений до використання за Оттавською конвенцією. Україна підписала і ратифікувала цей документ, Росія – ні.

У Трьохізбенці на Луганщині СБУ затримала жінку-інформатора бойовиків

Зловмисниця, яка повернулася додому з тимчасово окупованих територій у 2016 році, впродовж двох місяців передавала ворогу інформацію про дислокацію українських підрозділів у районі проведення АТО. Отримані відомості бандформування використовували для обстрілу позицій українських військових. Під час обшуку правоохоронці також вилучили у затриманої 3 тротилові шашки, гранату Ф-1 із запалом та набої різного калібру.

На Донеччині суд звільнив від кримінальної відповідальності ще одного учасника Програми Служби безпеки України «На тебе чекають вдома»

У листопаді 2014 року чоловік добровільно вступив до лав бойовиків та зі зброєю в руках охороняв продовольчі склади противника. Через місяць, побачивши на власні очі безчинства бойовиків, він усвідомив свою помилку і звернувся до правоохоронців за допомогою.

Правоохоронці вилучають зброю та боєприпаси в районі проведення АТО

У селі Лебединське Волноваського району на Донеччині ВСП виявила схрон зі зброєю та боєприпасами.

З арсеналу було вилучено карабін, 3 димові шашки, 5 сигнальних шашок, близько шести сотень набоїв, а також мапа Маріуполя з прилеглими територіями. За попередніми висновками, схованку облаштувала ДРГ противника.

У районі Слов’янська на Донеччині у лісосмузі в купі сміття правоохоронці виявили схованку, з якої вилучили 3 гранати РГД-5 та Ф-1 із запалами, димову шашку, 3 постріли до автоматичного гранатомета та понад 600 набоїв різного калібру.

Також схованку з військовими засобами ураження виявили співробітники СБУ спільно з військовослужбовцями ЗСУ в одному з покинутих будинків у селі Солодке Мар’їнського району Донецької області. Зі схрону вилучено більше тисячі набоїв різного калібру та 3 глушники до автоматичної зброї. Також оперативники спецслужби знайшли у схроні мапу із позначкою. Перевіривши позначене на карті місце, співробітники СБУ виявили ще один схрон з 2 реактивними протитанковими гранатами, 11 гранатами та 80 гранатами до підствольного гранатомета.

На блокпосту поблизу Волновахи працівники поліції вилучили боєприпаси. У 37-річного пасажира було виявлено гранату РГД-5, яку він намагався вивезти до селища Степне. Але завдяки ретельному контролю з боку поліцейських, йому це не вдалося.

В українських прибережних водах акваторії Чорного моря відбулися спільні військово-морські тренування за участі українського рейдового тральщика «Генічеськ» та корабля з’єднання Постійної військово-морської протимінної групи НАТО № 2

Мета тренувань полягала у відпрацюванні взаємодії кораблів відповідно до стандартів НАТО, підвищенні рівня взаємосумісності та набутті офіцерами українських ВМС досвіду організації протимінної боротьби. В рамках навчань військові провели тактичне маневрування суден, тренування з радіозв’язку, здійснення пошуку та знищення імітованих мін.

Маріупольські нацгвардійці тренувалися застосовувати протитанковий ракетний комплекс «Фагот»

Протягом п’яти днів військовослужбовці вивчали дії розрахунків в різних видах бою та вирішували вогневі завдання.

На КПВВ «Майорське» облаштували 4 нових модулі для перевірки пішоходів, які були отримані в рамках міжнародної допомоги від  Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців. Додаткові 20 робочих місць для співробітників ДПСУ пришвидшать оформлення громадян, що перетинають лінію розмежування.

За інформацією, підготовленою УКМЦ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар