На Кіровоградщині встановили інформаційний банер про Чорних запорожців

У селі Ставидла Олександрівської громади встановили інформаційний банер, присвячений Чорним запорожцям.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Його розмістили на хуторі Чорних запорожців за ініціативи власника садиби, громадського діяча Дмитра Смельняка. Банер урочисто відкрили молодший сержант ЗСУ Василь Головенко та воїн 72-ї окремої механізованої бригада імені Чорних Запорожців Михайло Мельник.

Відкриття супроводжувалося тематичною екскурсією від доктора історичних наук, краєзнавця, волонтера Юрія Митрофаненка, який розповів чимало історичних фактів про Чорних запорожців та їхню діяльність.

6d361008-0f2c-4681-8d90-5504e122e6ff

014e5fd9-6fb2-4a28-9ace-b0a49ca1e808

Гостей хутору розважали дует «Ставидляночки», вокальний ансамбль «Свашки», виконавиця львівського джазу Оксана Терещенко та солістка народного аматорського хору «Калина» Ніна Кодацька.

Нагадаємо, хутір-садибу Чорних Запорожців облаштували у селі Ставидла у 2022 році. Вигляд садиби максимально наближений до історичних реалій та побуту 1920-х років. Також тут є пасіка з “бджолами-характерниками”, як каже власник Дмитро Смельняк. Чоловік вирішив облаштувати запорізький хутір на цьому місці, бо згідно з історичними довідками, 102 роки тому у цьому селі три дні базувався кінний дивізіон 2-го Запорізького полку армії Української народної республіки «Чорні запорожці».

Дмитро Смельняк прагне, щоб українці знайомилися з васною історією, щоб знали своїх героїв, пам’ять про яких намагалася стерти радянська влада. Саме для цього він створив садибу.

Довідково.

Історія Чорних запорожців розгортається у 1918-20 роках. Це була частина армії Української народної республіки: спочатку кінна сотня, потім кінний дивізіон, а з березня 1919 року — кінний полк.

Цікаво, що ніякого стосунку збройне формування до Запоріжжя не мало. Таку назву обрали аби віддати шану славетним предкам – запорізьким козакам. Знамено полку було чорним з зображеннями тризуба на одному боці та черепа з кістками на іншому й написами “1-й кінний полк Чорних Запорожців” та “Україна або смерть”.

“Чорні запорожці” або ще як їх називали “чорношличники” боролися проти білогвардійців, більшовиків і махновців. Вони були відомі своєю військовою майстерністю. Як писав Михайло Омелянович-Павленко у “Спогадах українського командарма”:

“Рідко яка частина в армії могла похвалитися такими бойовими трофеями, як Чорні. Мали десятки великих і малих гармат, сотні кулеметів, тисячі бранців, про обози й згадувати не приходиться”

Нині ім’я “Чорних запорожців” носить 72-га окрема механізована бригада ЗСУ, яка також зберегла символіку і гасло своїх героїчних пращурів.

Читайте також: Папі Римському передали прапор від Чорних Запорожців з Кіровоградщини

Поширити:

Залишити коментар:

коментар