Депутати Олександрії звернулися до Верховної Ради, щоб зберегти назву міста

Депутати Олександрійської міської ради офіційно звернулися до Верховної Ради України щодо збереження назви міста Олександрія. Подання ухвалили на міській сесії.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією голови Олександрійської міськради Сергія Кузьменка.

“За результатами консультацій із громадськістю, 98,7% жителів Олександрії – проти зміни назви міста. Одна з основних тез, яку висували учасники обговорень – ім’я «Олександр», яке має давньогрецьке походження, в перекладі означає «захисник», або «той, хто захищає людей». Жодних підтверджень, що назва міста Олександрія пов’язана з російською імперією, не знайдено” – запевняє Кузьменко.

Публікуємо повний текст Подання Олександрійської міської ради до Верховної Ради України без змін:

У серпні 2023 року Українським інститутом національної пам’яті було оприлюднено перелік адміністративно-територіальних одиниць України, які рекомендовані до перейменування в рамках виконання вимог Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Серед переліку міст зазначено і місто Олександрія Кіровоградської області, назва якого, на думку Українського інституту національної пам’яті, пов’язана з реалізацією російського колоніалізму, є символікою російської імперської політики, а отже підлягає перейменуванню.

«Фаховим висновком щодо належності назви міста Олександрії Кіровоградської області до символіки російської імперської політики», затвердженим 23.11.2023, наданим Експертною комісією Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики, визначено, що назва міста Олександрії та похідна від неї назва селища Олександрійського Кіровоградської області пов’язані з реалізацією колоніальної політики росії та належать до символіки її імперської політики, а отже вбачається необхідність приведення назв населених пунктів у відповідність з вимогами Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Ми, депутати Олександрійської міської ради, насамперед, зазначаємо, що повністю підтримуємо позбавлення нашої держави від символіки російської імперської політики, топонімів країни-агресора, як це раніше сталося з символами та топонімами комуністичного режиму. Тільки за останній рік в Олександрії було перейменовано 41 вулицю та провулок. На сьогоднішній день в нашому місті нічого не нагадує про радянсько-комуністичне та імперське минуле. Історики, краєзнавці, фахівці міської ради, різних міських та обласних структур, у тому числі архівів не знайшли підтвердження, що Олександрія названа на честь когось з членів російської імператорської родини. Показово, що не знайшов таких джерел й Український інститут національної пам’яті.

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» місцеве самоврядування в Україні здійснюється на принципах, зокрема, народовладдя, законності, гласності, поєднання місцевих і державних інтересів, підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами.

Відповідно до пункту 41 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання щодо прийняття рішень з питань адміністративно-територіального устрою в межах і порядку, визначених цим та іншими законами.

Згідно з пунктом 29 статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить утворення і ліквідація районів, встановлення і зміна меж районів і міст, віднесення населених пунктів до категорії міст, найменування і перейменування населених пунктів і районів.

За приписами абзацу 1 частини першої статті 7 Закону України «Про географічні назви» найменування та перейменування географічних об’єктів у межах визначених законом повноважень та відповідно до вимог цього Закону здійснює Верховна Рада України – щодо найменування та перейменування одиниць адміністративно-територіального устрою України (шляхом внесення змін до Конституції України), населених пунктів і районів, а також географічних об’єктів, створених за рішеннями Верховної Ради України.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про географічні назви» пропозиції щодо найменування та перейменування географічного об’єкта вносяться до відповідних органів, зазначених у статті 7 цього Закону.

Згідно із статтею 5 Закону України «Про географічні назви» – перейменування географічних об’єктів здійснюється з урахуванням думки населення, яке проживає на території, де розташовані ці об’єкти, шляхом проведення консультацій з громадськістю щодо запропонованих змін.

У місті Олександрії та селищі Олександрійському були проведені консультації з жителями цих населених пунктів щодо їх назви (найменування) в період з 02.01.2024 по 12.01.2024 включно.

Міською комісією з питань топоніміки, охорони культурної спадщини та місцевої символіки було розглянуто результати консультацій з громадськістю та встановлено, що 98,7 відсотків жителів міста Олександрії та 97,3 відсотків жителів селища Олександрійського, які взяли участь в обговоренні, висловилися про збереження назв міста та селища відповідно.

Одна з основних тез, яку висувають учасники обговорень – ім’я «Олександр», яке має давньогрецьке походження, в перекладі означає «захисник», або «той, хто захищає людей»! Олександрія – це місто-захисник. З початку російсько-української війни серед загиблих Героїв-олександрійців – 18 на ім’я Олександр. А скільки Олександрів продовжують день і ніч боронити Україну?

За результатами проведеного засідання міської комісії з питань топоніміки, охорони культурної спадщини та місцевої символіки 17 січня 2024 року до Олександрійської міської ради надійшла рекомендація щодо збереження сучасної назви міста Олександрії та селища Олександрійського.

Беручи до уваги думку жителів міста Олександрії та селища Олександрійського, з огляду на відсутність будь-яких історичних джерел та документів на підтвердження назви міста в контексті реалізації російської імперської політики, враховуючи, що висновок Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики має рекомендаційний характер, Олександрійська міська рада звертається з проханням не перейменовувати місто Олександрію (код КАТОТТГ UA35080050010051027) та селище Олександрійське (код КАТОТТГ UA35080050020018923), залишивши існуючі назви.


Нагадаємо, Інститут національної пам’яті оприлюднив висновок щодо перейменування Олександрії.

Читайте також: Мовні стандарти і дерусифікація: що чекає на міста і села Кіровоградщини?

Поширити:

Залишити коментар:

коментар