До проєкту «Медіалабораторія пам’яті» увійшла моторошна історія із Кіровоградщини

Тернопільська журналістка Ірина Небесна відвідала село Коробчине Новомиргородської громади у рамках проєкту «Медіалабораторія пам’яті» вчора, 27 вересня.

Andr
Раїса Андріївна Кожухар

Як повідомляє Перша електрона газета, вона зустрілася з Раїсою Кожухар 1936 р.н., записавши її спогади про свого свекра Сидора Кожухаря 1888 р.н., який пережив Голодомор 1932-1933 рр.

Історія Сидора цікава своєю моторошністю і щасливим кінцем. Чоловік замкнув у хаті маленького сина, а сам вирушив селом у пошуках їжі (у 1933-му році з його сім’ї в живих лишився тільки він і син Дмитро, раніше від голоду померли дружина і донька). Він настільки був охлялим і безсилим, ледь міг йти, що його підібрали люди, які хоронили померлих від голоду, і вкинули до спільної могили, хоч бачили, що він ще живий – мовляв, все одно помре. Але Сидору вдалося вибратися із землі. Він врятував себе й сина від голоду, вполювавши борсука. Прожив чоловік до глибокої старості.

«Це проєкт про те, як в Україні функціонує інститут пам’яті про різні важливі події, які творили українську націю. Шестеро журналістів писатимуть про події різного характеру. Теми не перегукуються – це і Голокост, і Голодомор, і події сучасності. Має бути показана тяглість подій минулих часів й теперішніх, щоб засвідчити, що вони мають початок і до чогось логічно йдуть. І також показати, що маємо пам’ятати свою історію, всі її прояви, якою б вона не була, щоб вчити її уроки і робити з них висновки.

Мені дуже подобається фраза, сказана моїм викладачем під час вивчення історії Голокосту: «Ми несемо відповідальності за те, що сталося, але від нас залежить, щоб це не повторилося», – так пояснила мету проєкту Ірина Небесна.

Довідка. 

У проєкті «Медіалабораторія пам’яті» беруть участь Reporters та українсько-німецький журнал Gel[b]lau.

Проєкт реалізується програмою MEET UP! Youth for Partnership за підтримки Фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (EVZ) і Міністерства закордонних справ Німеччини.

Репортаж кореспондента «Нової газети» про поїздку Ірини Небесної до Коробчиного читайте на Першій електронній газеті згодом.

Читайте також: В ефірі Українського радіо прозвучали голоси свідків Голодомору з Кіровоградщини

Поширити:

Залишити коментар:

коментар